САД спремне на флексибилност, али и Пјoнгјанг мора да донесе "смелу одлуку"

Aмеричка амбасадорка у УН Кели Крафт рекла је да су САД спремне да буду флексибилне у преговорима чији је циљ да се Северна Кореја приволи да се одрекне нуклеарног и ракетног програма, али Пјонгјанг мора да се ангажује и избегне провокације.

"Ми нисмо од Северне Кореје тражили да учини све пре него што ми учинимо нешто", рекла је Кели Крафт на састанку Савета безбедности УН о Северној Кореји, јавио је Ројтерс.

Она је додала да су САД спремне да буду флексибилне, али не могу да саме реше овај проблем и да се и Северна Кореја мора ангажовати у том процесу.

Крафт је навела и да Савет безбедности мора бити спреман да одговори на било какве провокације те земље.

Савет безбедности се састао на захтев САД док расте међународна забринутост да би Пјонгјанг могао да настави нуклеарне и пробе ракета дугог домета, прекинуте од 2017, због тога што су преговори о денуклеаризацији између Северне Кореје и САД запели.

Крафт је додала и да Северна Кореја мора да донесе "тешку, али смелу одлуку" да сарађује са САД.

Севернокорејско Министарство спољних послова критиковало је САД због сазивања седнице Савета безбедности УН и упозорило да је спремно да одговори на било коју меру на коју се одлучи Вашингтон, пренели су севернокорејски медији.

"САД су говориле о одговарајућим мерама на седници, а ми кажемо да немамо шта да изгубимо и да смо спремни да одговоримо да било коју меру САД", цитирала је севернокорејска КЦНА портпарола Министарства спољних послова, преноси Ројтерс. 

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун дао је америчком председнику Доналду Трампу рок до краја 2019. да покаже флексибилност. Севернокорејски амбасадор у УН, Ким Сонг, у суботу је, међутим, изјавио да денуклеаризација није тема на столу, подсетио је Ројтерс.

Трамп је потом упозорио Кима да ризикује да "изгуби све", ако настави са непријатељствима, као и да се Пјонгјанг мора денуклеаризовати.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво