Шест ствари које би требало да знате о изборима у Великој Британији

У Великој Британији се одржавају ванредни парламентарни избори. Ово је шест најважнијих ствари које би требало да знате о изборима за чланове Доњег дома Британског парламента.

Изборни систем

Доњи дом Британског парламента броји 650 чланова који се бирају путем већинског изборног система. То значи да је Велика Британија подељена на 650 изборних јединица у којима се кандидују представници различитих политичких странака.

Други ванредни избори у пет година

Редовни парламентарни избори у Великој Британији одржавају се на пет година, а Британци излазе на биралишта други пут од 2015. године. Претходни, такође ванредни, избори одржани су 2017. године.

Четвртак – изборни дан 

Парламентарни избори се, већ 80 година, традиционално одржавају четвртком. Не постоји јасно објашњење због чега је баш четвртак одабран за изборни дан. Пошто је четвртак некада био пијачни дан у Великој Британији, сматрало се да би избори четвртком олакшали гласање људима из мањих места који су долазили по намирнице у веће градове.

Ко може да гласа

Како би могли да гласају на изборима, сви пунолетни становници Велике Британије морали су до 26. новембра да се упишу у бирачки регистар. Осим тога, право гласа на парламентарним изборима имају и држављани Републике Ирске и неких земаља чланица Комонвелта који живе у Уједињеном Краљевству.

Када ће бити познати резултати

Избори почињу у седам часова по локалном времену и трају до 22 часа. Прве процене изборних резултата биће познате одмах по затварању биралишта, а коначни резултати из свих изборних јединица биће објављивани током ноћи између четвртка и петка.

Ко ће формирати владу

Партија или коалиција која буде освојила 326 или више посланичких мандата имаће могућност да именује мандатара за састав нове владе. Након тога, краљица ће именовати мандатара за новог премијера.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво