Шест ствари које би требало да знате о изборима у Великој Британији

У Великој Британији се одржавају ванредни парламентарни избори. Ово је шест најважнијих ствари које би требало да знате о изборима за чланове Доњег дома Британског парламента.

Изборни систем

Доњи дом Британског парламента броји 650 чланова који се бирају путем већинског изборног система. То значи да је Велика Британија подељена на 650 изборних јединица у којима се кандидују представници различитих политичких странака.

Други ванредни избори у пет година

Редовни парламентарни избори у Великој Британији одржавају се на пет година, а Британци излазе на биралишта други пут од 2015. године. Претходни, такође ванредни, избори одржани су 2017. године.

Четвртак – изборни дан 

Парламентарни избори се, већ 80 година, традиционално одржавају четвртком. Не постоји јасно објашњење због чега је баш четвртак одабран за изборни дан. Пошто је четвртак некада био пијачни дан у Великој Британији, сматрало се да би избори четвртком олакшали гласање људима из мањих места који су долазили по намирнице у веће градове.

Ко може да гласа

Како би могли да гласају на изборима, сви пунолетни становници Велике Британије морали су до 26. новембра да се упишу у бирачки регистар. Осим тога, право гласа на парламентарним изборима имају и држављани Републике Ирске и неких земаља чланица Комонвелта који живе у Уједињеном Краљевству.

Када ће бити познати резултати

Избори почињу у седам часова по локалном времену и трају до 22 часа. Прве процене изборних резултата биће познате одмах по затварању биралишта, а коначни резултати из свих изборних јединица биће објављивани током ноћи између четвртка и петка.

Ко ће формирати владу

Партија или коалиција која буде освојила 326 или више посланичких мандата имаће могућност да именује мандатара за састав нове владе. Након тога, краљица ће именовати мандатара за новог премијера.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 12. дец 2019, 19:49) - anonymous [нерегистровани]

Rezultati

..."tokom noci izmedju cetvrtka i petka"....Meni dovoljno. A kod nas nezvanicni pa preliminarni,pa prebrojano 86% glasova...a po TV stanicama zaseli naucnici i objasnjavaju li objasnjavaju.

(четвртак, 12. дец 2019, 14:15) - anonymous [нерегистровани]

Пропорција

Британаца има око 60 милиона. Стога би нама био довољан парламент са око 120 посланика, да не буде баш само 70-ак. А Црној гори доста шест посланика ;-)

(четвртак, 12. дец 2019, 09:54) - anonymous [нерегистровани]

to je malo

Skoro sve mnogoljudne zemlje imaju preko 500 do evo 650 (V.Britanija, Turska) A Srbija ima samo 250 poslanika.

(четвртак, 12. дец 2019, 09:54) - anonymous [нерегистровани]

e

bravo za komentare, nikog nista ne zanima i netreba da nas zanima ni Engleska ni sta se dogadja kod njih...