Француска – у пензију са 62 године, минимално 1.000 евра

Француски премијер Едуар Филип oбјавио је детаље контроверзне реформе пензионог система, која је претходних дана изазвала масовне протесте широм Француске.

Едуар Филип је рекао да ће минимум година неопходних за пензију остати 62, али да ће радници за пуну пензију морати да раде до 64 године живота.

Он је рекао и да ће спровођење измена пензионог система бити одложено, односно да ће нови систем важити само за грађане рођене после 1975. године, преноси АП.

Мере ће почети да се спроводе за нове раднике који улазе на тржиште рада 2022. године, што је и последња година мандата председника Емануела Макрона.

Влада је саопштила да ће минимална пензија од 1.000 евра месечно важити за оне који су радили цео свој живот.

Саопштење владе уследило је након седам дана штрајка широм Француске, а како се наводи, нада се да ће тај план смирити тензије.

Филип је рекао и да ће војници, ватрогасци, затворски чувари и полицајци моћи да се пензионишу раније, преноси Ројтерс.

"Желим да потврдим да ће наше безбедносне снаге и они који обављају опасне послове задржати бенефиције приликом пензионисања", рекао је Филип и додао да ће скупштинска дебата у парламенту почети у фебруару.

Како је рекао, он жели да реформу спроведе до краја јер сматра да је праведна.

Француски председник Емануел Макрон је одлучан да поједностави систем који обухвата више од 40 посебних пензијских планова, истичући да би јединствени систем који се заснива на бодовима био праведнији, дајући сваком пензионеру иста права за сваки евро доприноса.

Највеће противљење предлогу новог пензионог система долази од запослених који имају посебне бенефиције, укључујући раднике у железници, лучке раднике и певаче из Париске опере, који имају право на пуну пензију пре просечне старосне доби од 62 године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво