Додела Нобелових награда – цвеће из Санрема, тајни мени и високе званице

У Стокхолму и Ослу ће овогодишњим лауреатима бити додељене Нобелове награде. Признања се додељују од 1901. године, а ово је шест ствари које би требало да знате о данашњој додели.

Нобелов дан - 10. децембар

Нобелове награде се додељују 10. децембра јер је Алфред Нобел, проналазач и произвођач динамита, по коме признања носе име, преминуо на данашњи дан 1899. у Санрему.

Због тога, Град Санремо од 1905. сваке године шаље цвеће којим се украшавају дворане у којима се одржавају церемоније доделе.

Место доделе

Према тестаменту Алфреда Нобела, награде за књижевност, физику, хемију, медицину и економију додељују се у Стокхолму, док се Нобелова награда за мир уручује у Ослу. 

Нобел није образложио због чега се само признање за мир додељује у Норвешкој.

Церемонија доделе

Награда се у Стокхолму додељује у "Консертхусу" (Концертна дворана), а у Ослу се додела награда за мир одржава у Градској кући.

Награде у Стокхолму додељује шведски краљ, а Нобелова награда за мир додељује се у присуству краља Норвешке.

Овогодишњи добитници

Нобелову награду за мир добио је етиопски премијер Абиј Ахмед, признање за књижевност биће уручено Петеру Хандкеу и Олги Токарчук, док су награду за физику добили научници Џејмс Пиблс, Мишел Мајор и Дидије Келуз.

Признање за хемију добили су Џон Гудено, Стенли Вајтингам и Акир Јошин, награда за медицину припала је Вилијаму Келину, Питеру Ретклифу и Грегу Семенци, а Нобелова награда за допринос економији додељена је Абиџиту Банерџију, Естер Дуфло и Мајклу Кремеру.

Свечани банкет

После доделе награда, церемонија се сели у стокхолмску Градску кућу, где се одржава свечани банкет, којем, осим краљевске породице и овогодишњих лауреата, присуствују и чланови шведске владе, бивши добитници Нобелове награде и чланови Нобеловог комитета.

Банкету присуствују и дипломатски представници у Шведској. 

Вечера за Нобеловце

Мени свечаног банкета држи се у тајности до званичног почетка вечере у 19 часова. Називи јела су исписани на француском, енглеском и шведском језику. 

Музичари из Шведске и остатка света током вечере изводе композиције различитих жанрова - од класичне до модерне поп музике. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво