Авганистански папири, или како су Американци лагали о рату

"Вашингтон пост" је објавио документацију о рату у Авганистану, названу "Авганистански папири", која би могла покренути озбиљан скандал, какав у Вашингтону није виђен безмало пола века – још од објављивања "Вијетнамских папира" 1971. године.

Документација о рату у Авганистану, који су Американци покренули непосредно после напада Ал Каиде на Њујорк и Вашингтон 2001. године, показује да су највиши званичници администрације САД смишљено давали лажне оптимистичке изјаве о сукобу за који су знали да не могу да добију, пише Вашингтон пост.

"Документи су прикупљени у оквиру федералног пројекта који се бавио суштинским грешкама у најдужем сукобу у америчкој историји. Садрже више од 2.000 страна необјављених интервјуа са људима који су играли значајну улогу у овом рату – од генерала и дипломата, до хуманитарних радника и авганистанских званичника", наводи вашингтонски дневник.

Безмало пола века после објављивања "Пентагонских папира", који су бацили сасвим ново светло на рат у Вијетнаму, Вашингтон пост је објавио "Авганистанске папире" из којих се види да су амерички званичници константно и намерно погрешно информисали јавност о том сукобу, иако им је било јасно да тај рат не могу да добију.

Документација је објављена после правне битке Поста и администрације САД која је трајала три године. Вашингтон пост је документе објавио сходно Закону о слободи информација.

"Нисмо знали шта радимо", наводи се у изјави генерала Дагласа Лута, који је био сива еминенција иза сукоба у Авганистану током администрација на чијем су се челу налазили млађи Џорџ Буш и Барак Обама.

"Шта смо покушавали да урадимо? Нисмо имали представу са чим се хватамо у коштац", рекао је амерички генерал који је, истовремено, за смрт око 2.300 Американаца у Авганистану оптужио несугласице између Конгреса, Пентагона и Стејт департмента.

"Авганистански папири" садрже интервјуе са око 400 особа блиско повезаних са ратом у тој држави.

Од 2001. године, када је млађи Буш наредио напад на Авганистан, у том рату је учествовало око 775.000 Американаца, од којих је око 2.300 погинуло, док је више од 20.000 рањено.

Већина актера "Авганистанских папира" говорила је отворено о свим недостацима америчке политике према тој држави, сматрајући највероватније, да документација никада неће бити доступна јавности.

"Амерички званичници признали су да су њихове стратегије биле потпуно погрешне, као и да је Вашингтон бацио огромне суме новца покушавајући да Авганистан претвори у модерну државу", пише Пост.

Такође, наводе се примери неуспешних покушаја САД да се избори са корупцијом, створи озбиљну војску и полицију и заустави трговину опијумом.

Од 2001. године, пише Вашингтон пост, америчко министарство одбране, Стејт департмент и УСАИД потрошили су између 934 и 978 милијарди долара на овај сукоб.

Џон Сопко, шеф федералне службе која је начинила ове интервјуе, рекао је да документација показује да су званичници "константно лагали Американце".

 

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво