Вил Смит и Хелен Мирен као бескућници, спавали на улици

Током викенда је широм света на хиљаде људи спавало на улици у оквиру манифестације "Најмасовније спавање на отвореном". На тај начин пружа се подршка бескућницима. Организатори очекују да ће прикупити око 50 милиона долара за удружења која се баве тим питањем.

Протекле ноћи се у Њујорку, Чикагу, Лондону, Даблину и још око 50 светских метропола масовно спавало под звездама – на картонима или у врећама.

Организатори глобалне солидарности са бескућницима упозоравају да је проблем епидемијских размера, јер је широм света више од 100 милиона људи без крова над главом.

Само у Њујорку је око 64.000 бескућника, од којих су трећина деца. Активистима, који су ноћ провели на Тајмс скверу, придружиле су се и славне личности, а један од њих је и глумац Вил Смит.

Учесници манифестације у Њујорку сматрају да је то добар начин да се покаже солидарност и пошаље порука.

Број бескућника у Великој Британији годинама се повећава. Јака киша и ниска температура у Лондону у суботу увече нису спречили глумицу Хелен Мирен да уличним спавачима прочита причу пред спавање.

"Узнемирујуће је колико је бескућништво све већи проблем. Осећате се због тога беспомоћним", изјавила је Хелен Мирен.

Спавању са бескућницима придружили су се и активисти у Мадриду.

У региону, Хрватска се одазвала глобалној кампањи, којом се жели радикално смањење или потпуно отклањање бескућништва до 2030. године.

Финска је пројекат прогласила за националну стратегију, и једина је у ЕУ која је на тај начин смањила број бескућника.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво