Настављени протести широм Француске, сукоб полиције и припадника Жутих прслука

Широм Француске настављени су штрајкови и протести због пензионе политике председника Емануела Макрона. Камионџије које штрајкују блокирале су ауто-путеве, а већина возова није напустила станице. Полиција се у Паризу сукобила са учесницима покрета Жути прслуци који су се придружили таласу протеста.

Учесници покрета Жути прслуци одржали су свој редовни протест против "економске неправде" у Паризу и другим градовима, али и због реформе пензионог система за коју сматрају да је на штету запослених.

Протести, на којима се окупило више хиљада демонстраната, махом су протекли мирно, али поједини учесници гађали су полицију разним предметима и гурали њене припаднике, на шта је она узвратила испаливши сузавац у више наврата.

Учесници протеста Жутих прслука марширали су од зграде Министарства финансија на реци Сени до југоисточног дела Париза.

АП оцењује да делује да су демонстранти охрабрени највећим протестима у земљи у последњих неколико година који су започели пре два дана против плана владе да реформише пензиони систем.

Туристи и купци данас су се, трећег дана протеста, суочили са затвореним линијама метроа око Париза и скоро празним железничким станицама. Протестима се прикључују и друге групе.

Камионџије, које протестују против повећања пореза на гориво, пореметиле су саобраћај на путевима од Провансе на југоистоку земље до Нормандије на северозападу.

Настали хаос, међутим, није поколебао владу. Премијер Едуар Филип отворено је у поручио Французима: "Мораћете да радите дуже". Он ће следеће недеље представити детаље плана.

Влада тврди да неће повисити званичну старосну границу за пензију која је 62 године, али се очекује да ће план подстаћи људе да раде дуже.

Синдикати виде тај план као претњу радничким правима и планирају нове протесте широм земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво