Форбс: Око 900 подморница годишње превезе тоне кокаина

Током новембра америчка обалска стража је открила две подморнице у источном Пацифику, популарно назване "нарко подморнице". Оне су носиле кокаин према САД, свака по две тоне наркотика. Магазин "Форбс" верује да су ти инциденти повезани са запленама на обалама Европе и процењује да ће се тренд превоза кокаина подморницама наставити и у следећим годинама.

Иако се о запленама код обале САД сазнало скоро, оне су се догодиле само неколико дана пре него што је једна подморница пронађена у Шпанији. То је коначно пружило доказе за трансатланску руту друге. Вероватно је таквих догађаја било још, наводи Форбс.

Према писању тог магазина, подморница пронађена на обалама Европе није јединствен феномен. Иако је откривена хиљадама километара далеко, она има јасне везе за подморницама пронађеним у Пацифику.

Све те подморнице су заправо пловила ниског профила, прављена тако да не буду уочена док плутају плитко у води. То нису праве подморнице. Њихова стаклена влакна су изнад површине воде што их чини тешким за уочавање.

Међутим, претходних година многе су откривене а у лов на њих некада се укључују и авиони.

Инциденти у којима се откривају "нарко-подморнице" су постали учесталији а све више њих се прави. Оне постају све мање и једноставније.

У 2019. години откривено је скоро 35 подморнице које су превозиле наркотике. Поређења ради, у 2017. их је откривено 16 а у 2013. само две.

Ипак, према писању Форбса, без обзира што се многе окртију, већина њих успе да стигне до дестинација. Процењује се да је годишње око 900 таквих подморница.

То значи да се годишње транспортује око хиљаду тона кокаина из Колумбије у Мексико, одакле иде у САД. Мање али не безначајне количине пређу Атлантик.

Форбс процењује да ће се упркос запленама тренд наставити и у следећој години.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 08. дец 2019, 15:37) - Vidovdan [нерегистровани]

Obrazovanje i vaspitanje

0d ranog detinjstva upoznavati decu šta je droga, alkohol, duvan...I to kako kod kuće, tako i u školi. Jedinstvo vaspitnog uticaja. Imajmo vremena da što više budemo sa decom, a što manje na mobilnim telefonima i video igricama, pa neće imati kome da prodaju drogu.