Форбс: Око 900 подморница годишње превезе тоне кокаина

Током новембра америчка обалска стража је открила две подморнице у источном Пацифику, популарно назване "нарко подморнице". Оне су носиле кокаин према САД, свака по две тоне наркотика. Магазин "Форбс" верује да су ти инциденти повезани са запленама на обалама Европе и процењује да ће се тренд превоза кокаина подморницама наставити и у следећим годинама.

Иако се о запленама код обале САД сазнало скоро, оне су се догодиле само неколико дана пре него што је једна подморница пронађена у Шпанији. То је коначно пружило доказе за трансатланску руту друге. Вероватно је таквих догађаја било још, наводи Форбс.

Према писању тог магазина, подморница пронађена на обалама Европе није јединствен феномен. Иако је откривена хиљадама километара далеко, она има јасне везе за подморницама пронађеним у Пацифику.

Све те подморнице су заправо пловила ниског профила, прављена тако да не буду уочена док плутају плитко у води. То нису праве подморнице. Њихова стаклена влакна су изнад површине воде што их чини тешким за уочавање.

Међутим, претходних година многе су откривене а у лов на њих некада се укључују и авиони.

Инциденти у којима се откривају "нарко-подморнице" су постали учесталији а све више њих се прави. Оне постају све мање и једноставније.

У 2019. години откривено је скоро 35 подморнице које су превозиле наркотике. Поређења ради, у 2017. их је откривено 16 а у 2013. само две.

Ипак, према писању Форбса, без обзира што се многе окртију, већина њих успе да стигне до дестинација. Процењује се да је годишње око 900 таквих подморница.

То значи да се годишње транспортује око хиљаду тона кокаина из Колумбије у Мексико, одакле иде у САД. Мање али не безначајне количине пређу Атлантик.

Форбс процењује да ће се упркос запленама тренд наставити и у следећој години.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво