Меркелова у првој посети Аушвицу: Срамота због варварских злочина

Немачка канцеларка Ангела Меркел посетила је Меморијал Аушвиц-Биркенау, некадашњи нацистички концентрациони логор, први пут откако је пре 14 година дошла на власт. Меркелова је рекла да осећа срамоту због, како је навела, варварских злочина које су на том месту починили Немци.

По доласку на то најмрачније место немачке историје, Меркелова је прошла кроз улазну капију некадашњег логора на којој и данас стоји цинични натпис: "Рад ослобађа".

"Важно је да се злочинци називају правим именом, а то смо ми Немци. Подсећање на злочинце је у нашој одговорности, која никада не престаје. Злочини у Аушвицу су чврсти део нашег националног идентитета. Злочини се никада не смеју заборавити, подвући црта, нити релативизовати. И сада се суочавамо са нападом на основне вредности демократије и опасним ревизионизмом историје. Морамо да се супротставимо свима који шире предрасуде према људима друге вере или порекла", рекла је Меркелова. 

"Осећам велику срамоту због варварских злочина које су овде починили Немци", истакла је Меркелова, преноси Гардијан.   

Меркелова је донела и донацију од шездесет милиона евра намењену фонду за очување физичких остатака локације – барака, торњева и личних предмета жртава попут ципела или кофера.

Како преноси АП, Немачка је већ поклонила шездесет милиона евра када је фонд основан пре десет година, саопштио је Меморијал Аушвиц-Биркенау.

Од када је постала канцеларка 2005. године, Ангела Меркел је посетила и одала поштовање жртвама других нацистичких логора, а у израелском Музеју Холокауста и меморијалу Јад Вашем била је пет пута.

Снаге нацистичке Немачке убиле су око 1,1 милион људи у комплексу Аушвиц-Биркенау током окупације Пољске у Другом светском рату. Логор је ослободила совјетска армија 1945. године.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво