И Немци одлазе на рад у иностранство

Већина немачких емиграната одлази у иностранство због посла и више новца. Међу њима је највише академских грађана, а најпопуларнија дестинација за Немце је суседна земља која има немачко говорно подручје.

Немачки емигранти претежно су високообразовани академски грађани у најбољим годинама – 76 одсто њих има универзитетску диплому или су доктори наука, дакле три четвртине, мада само четвртина немачког станoвnиштва има високо образовање. Већина има између 20 и 40 година. То произлази из студије Савезног завода за истраживање становништва.

Према овој студији, велики део испитаника је емигрирао из професионалних разлога.

"Често је то следећи корак у каријери", рекао је политиколог Андреас Ете приликом представљања резултата студије у Берлину.

Само 18 одсто испитаника одговорило је да Немачку напушта због незадовољства животом у овој земљи.

Предности и недостаци исељавања

За већину емигранта одлазак у инистранство се и финансијски исплатио.

"Више од 60 процената испитаника рекло је да им је нето приход домаћинства у иностранству 'бољи' или 'много бољи' од плате коју су имали последњих месеци у Немачкој", рекао је Ете.

У просеку, нето лични приход се повећао за 1.186 евра месечно.

То велико повећање прихода остаје чак и када се у обзир узме различита куповна моћ земаља у које су Немци емигрирали. Показало се да су од повећања нето прихода у иностранству профитирали сви емигранти, а поготову они који немају високу стручну спрему.

Међутим, постоје и негативне последице емиграције – за 40 одсто исељеника друштвени контакти су се у иностранству мало погоршали.

Према Савезном заводу за истраживање становништва, у иностранству тренутно живи око четири милиона Немаца. Сваке године у просеку 180.000 немачких грађана напусти земљу. У истом периоду се врати око сто тридесет хиљада.

Због тога Немачкој не прети трајни губитак квалификованих радника, такозвани "одлив мозгова". Студија показује да је боравак у иностранству обично привремен и траје само неколико година. Политиколог Андреас Ете каже да би се пре могло говорити о "циркулацији мозгова".

Посебно популарна Швајцарска

У протеклих десет година Швајцарска је била далеко најпопуларније одредиште немачких емиграната. Скоро 200.000 Немаца преселило се у суседну земљу. Њих 127.000 је отишло у Сједињене Државе, 108.000 у Аустрију и 82.000 у Уједињено Краљевство.

Стопа исељеника из Немачке је са 5,1 одсто релативно висока у односу на друге индустријске земље. Тако се на пример из САД исељава 0,7 одсто становништва, из Јапана 0,6, док Пољска ту бележи високих 10 процената.

Ова студија German Emigration and Remigration Panel Study (GERPS) потпуно је преокренула традиционални приступ истраживања миграције – не истражује имигранте у њиховој циљној земљи, већ се концентрише на емигранте из одређене земље који одлазе на различита места у свету.

Ову студију је Савезни завод за истраживање становништва из Висбадена радио заједно са социолозима са Универзитета Дуизбург-Есен. Анкетирано је више од 10.000 немачких држављана, доби од 20 до 70 година, који су се преселили у иностранство у периоду између јула 2017. и јуна 2018. године или су се у истом периоду из иностранства вратили у Немачку.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво