Етиопски премијер нема времена за вишедневни Нобелов програм

Приличан је изазов за етиопског премијера да издвоји неколико дана за дугачак Нобелов програм, посебно због домаћих проблема, рекао је портпарол Абиј Ахмед и додао да ће он, у договору с Нобеловим институтом, присуствовати главном догађају.

Директор норвешког Нобеловог института Олав Нјелстад оценио је да је "веома проблематично" то што овогодишњи добитник Нобелове награде за мир, етиопски премијер Абиј Ахмед, неће наредне недеље присуствовати ниједном скупу на коме би могла да му се постављају питања.

"Били смо веома јасни поводом овога и појаснили смо да има неколико разлога због којих сматрамо да је ово веома проблематично. Мислим да то делом има везе са изазовима са којима се суочава код куће, с његовом вером и личном понизношћу", рекао је Олав Нјелстад, преноси АП.

С друге стране, портпарол етиопског премијера рекао је да се само ради о "хитним домаћим питањима".

"Приличан је изазов за шефа државе да издвоји неколико дана за дугачак Нобелов програм, посебно због домаћих проблема", рекао је Ахмедов портпарол и додао да ће он присуствовати главном догађају у договору с Нобеловим институтом.

Организатори су желели да се Абиј Ахмед појави пред норвешким и међународним новинарима, наводећи да су добитници обично могли да издвоје три до четири дана за традиционалне скупове поводом доделе награда.

Како се наводи, Ахмедов случај није први - и бивши амерички председник Барак Обама избегавао је сусрете с медијима када је добио Нобелову награду за мир 2009. године.

Ахмед је награђен Нобеловом наградом због својих напора да "оствари мир и међународну сарадњу са Еритрејом" и због брзих политичких реформи које је спровео од када је преузео дужност прошле године.

Награда ће му бити уручена 10. децембра у градској скупштини у Ослу и биће награђен са 945.000 долара, златном медаљом и дипломом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи