Републиканац спречио Сенат да призна "геноцид" над Јерменима

Републикански сенатор Кевин Крамер спречио је јуче амерички Сенат да гласа о резолуцији којом би се масовна убиства Јермена у Отоманском царству, признала као геноцид.

Кевин Крамер је рекао да није право време да се усвоји закон који би разбеснео Турску.

Представнички дом америчког Конгреса, у којем већину чине демократе, усвојио је резолуцију крајем октобра са 405 гласова за и 11 против, али још није одржано гласање у Сенату, у којем републиканци имају већину, подсећа Ројтерс.

Демократски и републикански сенатори Боб Менендез и Тед Круз покушали су јуче да приморају Сенат да гласа о резолуцији, али је Крамер то спречио.

Крамер је нагласио да није прави тренутак да се гласа о том питању након што је амерички председник Доналд Трамп разговарао с турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом на самиту НАТО-а у Лондону.

"Не мислим да постоји иједан члан Сената који није озбиљно забринут због понашања Турске. У правом тренутку, можда ћемо је усвојити", рекао је Крамер.

Мендез: Нећу прекинути док не урадимо оно што је морално

Са Крамером се није сагласио Боб Менендез, који је подсетио да је Ердоган недавно посетио Вашингтон и да се, како је навео, ништа се није променило.

Обећао је да ће једном недељно долазити у Сенат с циљем да покрене то питање.

"Нећу прекинути док не урадимо оно што је морално и начелно исправно", рекао је Менендез.

Сарадници у америчком Конгресу кажу да Бела кућа не жели да се усвоји закон док преговара са Анкаром о осетљивим питањима попут турске офанзиве на курдске борце у северној Сирији и набавке система противракетне одбране С-400 од Русије због којег би САД могле да уведу санкције Турској.

Конгрес је крајем октобра изгласао резолуцију којом је америчка политика обележила као геноцид убиство 1,5 милиона Јермена које је починило Отоманско царство од 1915. до 1923. године.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара