Шта је Француску подигло на ноге

Француска се спрема за други дан генералног штрајка који је паралисао земљу од Марсеја на Медитеранској обали до Лила на северу. Против најављене реформе пензијског система, широм земље протестује скоро милион људи. У престоници влада саобраћајни колапс.

Метро не ради, престонички аутобуси не возе, на париском аеродрому "Орли" отказана је петина летова, возови Евростара неће саобраћати до 9. децембра.

На велику жалост туриста, затворене су највеће атракције попут Ајфеловог торња и музеја Орсеј. У Паризу и Нанту било је сукоба насилних демонстраната са снагама реда, које су на агресију узвратиле сузавцем. 

Пензијски систем који је најавио председник Емануел Макрон, предвиђа један уместо чак 42 актуелна пензијска модела.

Уводи се шема заснована на бодовању, што ће се, према речима критичара, одразити на старосну границу за одлазак у пензију и висину примања. Влада је оставила могућност да закон ступи на снагу 2025. године, али синдикати нису реаговали.

"Наше пензије нису велике, али ако прође реформа, добијаћу 1.100 евра месечно. Да ли је то вредно свакодневног буђења у четири ујутро, без обзира на то да ли је викенд или празник", пита се Жаник Друе из Синдиката железнице.

Макронов систем биће представљен средином децембра, а план је да га Парламент усвоји почетком следеће године.

Пензијска реформа утицаће значајно на јавни сектор који је до сада имао "посебан третман" и могућност исплате компензација за теже услове рада.

Актуелни систем дозвољава, на пример, радницима железнице, маринцима и играчима балета да се пензионишу десет година пре других.

Синдикати очекују да генерални штрајк паралише земљу као 1995. године, када је конзервативна влада председника Жака Ширака била принуђена да одустане од реформе након тронедељних протеста.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво