Четвртина становништва Немачке је мигрантског порекла

Свака четврта особа или 25,5 одсто становништва у Немачкој има мигрантско порекло. Немачка је направила помаке у интеграцији странаца, наводи се у извештају савезне владе у Берлину.

Повереница немачке владе за питање интеграције Анете Видман-Мауц (ЦДУ) сматра да је интеграција у Немачкој на добром путу.

"Савезна република Немачка је усељеничка земља и способна је за интеграцију", изјавила је она поводом представљања последњег извештаја о стању интеграције у земљи. Тај извештај влада објављује сваке две године.

"Но потреба за побољшањем постоји на подручју образовања миграната", додала је Видман-Мауц. Тако је, према њеним речима, посебно потребна боља подршка када је реч о језику и увођење обавезног теста о знању језика за децу пре њиховог поласка у школу.

"Женама је такође потребна већа подршка како би на тржишту рада могле бити успешне", рекла је она. С тим циљем је, како каже Видман-Мауц, потребна је "офанзива интеграције".

Оно што је такође неопходно јесте ефективнија борба против мржње према странцима и дискриминације на интернету.

"Подстрекачи мржње на различитим платформама морају осетити да је правна држава пред њиховим вратима", каже она.

"Након напада у Халеу и убиства Валтера Либкеа у Каселу, мора бити јасно да десничарски екстремизам, антисемитизам и мржња према муслиманима представљају реалну опасност", рекла је повереница немачке владе за питања интеграције. Исто важи, како је рекла, за исламски екстремизам.

Критика опозиције

Опозиција у Бундестагу критиковала је рад владе по питању интеграције.

Филиз Полат, портпаролка Зелених за питања миграције и политику интеграције је рекла: "Немачка све чешће доноси одлуку о дозволи боравка (у земљи) на основу могућности и шанси када је реч о економској и друштвеној партиципацији".

Она такође каже да се многи људи који немају сигуран боравак у земљи суочавају са забраном рада, а такође је онемогућено регуларно похађање школе и понуде када је реч о интеграцији.

Странка Левице сматра да влада преспоро спроводи "важне предлоге за интеграцију на тржишту рада".

"За стварну репрезентацију нашег усељеничког друштва још увек недостаје особа са мигрантском позадином на руководећим позицијама у јавним службама", каже Гекај Акбулут, портпаролка Левице за питања интеграције.

ЦДУ/ЦСУ пак упућује на напредак који је постигнут у политици интеграције. Такав развој ситуације радује "посебно јер је јавни дискурс често обележен мржњом и подстицањем на мржњу и делом пружа другачију слику", каже Нина Варкен, повереница посланичке групе ЦДУ/ЦСУ за питања интеграције.

Но она додаје да напори у циљу интеграције не смеју бити смањени.

"Морамо се усредоточити на оне без којих дугорочна, успешна интеграција није могућа, дакле на жене и децу", каже Варкен.

Свака четврта особа у Немачкој има мигрантско порекло што је 25,5 одсто становништва. Прошле године је 52 процента тих особа имало немачко држављанство, док се 48 процената водило као странци, наводи се у извештају о интеграцији представљеном у уторак.

Подаци показују да је усељавање у Немачку смањено: прошле године је у земљу дошло око 1,6 милиона људи, што је 300.000 мање него претходне године. Више од половине, 53 одсто усељеника, стигло је из земаља Европске уније.

И број захтева за азил знатно је смањен: У првих десет месеци 2019. године тај број је износио око 141.900. Поређења ради, 2018. је било поднесено око 185.800 захтева, а 2017. године више од 222.000.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво