Сведочење стручњака за правна питања: Постоје основи за опозив Трампа

Акције које је предузео председник САД Доналд Трамп које би му донеле политичку корист представљају прекршаје које се кажњавају опозивом, оценили су правни експерти пред Одбором за правна питања Конгреса САД.

Три правна стручњака која су изабрали представници Демократске странке у америчком Конгресу јасно су се изјаснили да верују да потези Доналда Трампа подложни опозиву са функције председника укључујући злоупотребу овлашћења, подмићивање и опструкцију правде и деловања Конгреса.

Са друге стране, професор права кога је изабрао Трамп није се сложио са виђењем својих колега сматрајући да недостају сведочења о људи која су директно повезана са догађајима због којих поступак опозива покренут.

Тај професор је оценио да је цео процес који су водиле демократе "аљкав и збрзан" да  и не постоје докази да је Трамп "почнио злочин".

Уколико Одбор за правна питања препоручи Трампов опозив и потом прође гласање у Представничком дому Конгреса, последњу реч имаће Сенат, где већину чине републиканци (53 од 100), а за импичмент је потребна двотрећинска већина.

У документу од око 300 страна, које је у уторак објавио Одбор за обавештајна питања наводи се се да је кључна карика у покретању опозива Доналда Трампа, који је мимо уобичајених дипломатских канала Стејт департмента контактирао украјинског председника Володимира Зеленског, био извештај узбуњивача о телефонском разговору двојице председника од 25. јула.

У жижи процеса опoзива који је започео у септембру је Трампов захтев Зeлeнском да власти тe земље покрену истрагу о сину његовог потенцијалног ривала на председничким изборима заказаним за новембар следеће године, Џоа Бајдена.

Исплату америчке војне помоћи Украјини вредне четиристо милиона долара условио је испуњењем тог захтева. 

Хантер Бајден је од 2014. до 2019. био члан Управног одбора највеће украјiнске гасне компаније "Бурисма холдингс".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара