СЗО: Од маларије свака два минута умре једно дете

Маларија је болест од које и даље сваке године оболе милиони људи и од чијих последица живот изгуби око 400.000, углавном деце у Африци, највише због тога што је борба против ове инфекције у застоју, саопштила је Светска здравствена организација.

Свака два минута у Африци умре једно дете, а чак половина светске популација може бити заражена маларијом, аларматно је упозорење Светске здравствене организације.

"Свет је у потрази за вакцином против маларије скоро сто година. Први пут имамо вакцину коју препоручује главни саветодавни комитет СЗО. Сваке године, у наредних пет – биће вакцинисано по 300.000 деце", поручује Педро Алонсо, директор Програма за борбу против маларије СЗО.

Алонсо је изнео податке СЗО према којима је број оболелих од маларије са 239 милиона 2010. пао на 214 милиона 2015. године. Број смртних случајева је са 607.000 2010. пао на пола милиона 2019. године, додао је Алонсо.

Прва кампања борбе против маларије била је 1955. године, али се после десетак година одустало. Деценијама, здравствени стручњаци нису чак ни говорили о томе, све док Фондација "Била и Мелинде Гејтс" није финансијски подржала кампању.

Светска здравствена организација се залаже за искорењивање маларије, али признају да новцем којим располажу то није могуће. Позивају донаторе, државе и владе земаља које су највише погођене да издвоје средства и појачају борбу против ње.

"За напредак у нашој глобалној борби против маларије треба нам више извора. Добијамо мање од онога што нам је потребно да бисмо остварили наше циљеве. Али није реч само о финансијама. Мора да постоји политичка посвећеност и преданост у тим ендемским земљама", истиче Алонсо.

Све наде у спречавању ширења инфекције полажу се у нову вакцину која пружа ограничену заштиту, а користи се у Кенији, Гани и Малавију. Од маларије, коју преносе комарци, широм света годишње умире више од 400.000 људи од којих су 92 одсто из Африке, а две трећине деца млађа од пет година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво