Обавештајни комитет: Убедљиви докази Трампове злоупотребе овлашћења

Председник САД Доналд Трамп злоупотребио је своја овлашћења због личне користи блокирајући исплату војне помоћи Украјини коју је претходно одобрио Конгрес, наводи се у изводу извештаја о опозиву председника САД Обавештајног комитета америчког Конгреса.

Обавештајни комитет напомиње се да се Трамп, блокирајући помоћ Украјини, надао да ће председник те земље Володимир Зеленски објавити покретање истраге против сина његoвог политичког ривала Џоа Бајдена, преноси Идепендент.

Извештај који формално пребацује даљу надлежност за истрагу Комитету за правосуђе такође оптужује Белу кућу за подривање процеса Трамповог опозива што је, како се напомиње, осујећено прошлог месеца после сведочења више истакнутих америчких дипломата и страних званичника.

"Упркос изричитим и без преседана наредбама председника Трампа, Представнички дом Конгреса САД сакупио је убедљиве доказе његовог непочинства уз помоћ храбрих појединаца који су били вољни да поштују закон, јаве се на позив за сведочење и кажу истину", истиче се у извештају Обавештајног комитета.

У извештају се додаје да је као одговор на то, "председник САД спровео бесрамну кампању у којој је јавно нападао и застрашивао сведоке".

У документу од око 300 страна, указује се да је кључна карика у покретању опозива Доналда Трампа, који је мимо уобичајених дипломатских канала Стејт департмента контактирао Зеленског, био извештај узбуњивача о телефонском разговору двојице председника од 25. јула.

Трамп: Шиф је један веома болестан човек  

Трамп у тренутку објављивања извештаја борави у Паризу где се састао са француским председником Емануелом Макроном и канадским премијером Џастином Трудоом.

Амерички председник је на питање новинара о објављеном извештају и председавајућем Одбора за обавештајна питања САД Адаму Шифу, одговорио да је реч о "веома болесном човеку", навео је Индепендент.

"Он манијак, једнo веомa поремећено и искомплексирано људско биће", рекао је Трамп.

У среду ће Одбор за правосудна питања одржати свој први претрес у процесу Трамповог опозива, а сведоци ће бити правни стручњаци који ће говорити о уставним основама за опозив. 

Тај одбор већином гласова треба да одлучи да ли ће Представничком дому препоручити Трампов опозив.

Очекује се да ће одлука о опозиву добити "зелено светло" у Представничком дому, о чему би, како упућени процењују, могло да се гласа пре Божића (25. децембар). Са друге стране, последњу реч имаће Сенат где већину чине републиканци (53 од 100), а за импичмент је потребна двотрећинска већина.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво