Шест ствари које би требало да знате о НАТО-у

У Лондону почиње дводневни самит НАТО-а који слави 70 година од оснивања. Oво је шест ствари које би требало да знате о Северноатлантској алијанси.

Шта је НАТО?

Северноатлантска алијанса (НАТО) је војно-политички савез 29 земаља из Северне Америке и Европе, које се залажу за испуњење циљева Северноатлантског споразума, потписаног 4. априла 1949. у Вашингтону. Споразум предвиђа да ако дође до оружаног напада на једну чланицу, то ће се сматрати нападом на све чланове Алијансе. Седиште НАТО-а је у Бриселу.

Како се постаје члан НАТО-а?

НАТО има политику отворених врата. Приступање савезу одређено је појединачним акционом плановима за чланство и потребно је одобрење сваке тренутне чланице савеза. Било која земља чланица НАТО-а може да поднесе захтев за повлачење из НАТО-а

Како се финансира НАТО?

Свака земља чланица НАТО-а би требало да издваја око два одсто БДП-а за заједнички буџет. Средства се уплаћују у буџете на основу договорене формуле поделе трошкова. Постоје три буџета: један цивилни и два војна. 

Да ли је НАТО војска?

НАТО није војска, али све земље чланице које учествују у војном аспекту Савеза, заједнички сачињавају интегрисане војне структуре Савеза. НАТО поседује и одређене капацитете у заједничком власништву, као на пример радарски авион "Awacs".  

Како НАТО одлучује? 

Све одлуке НАТО-а се доносе консензусом, након расправе и консултација између држава чланица. Када Алијанса постигне договор о некој операцији, чланице осигуравају снаге на добровољној основи. Те снаге се враћају у матичне земље након завршетка мисије. На челу НАТО-а је генерални секретар. Тренутно је то Јенс Столтенберг, а председавајући војног комитета је генерал Петр Павел.

Које су највеће интервенције НАТО-а? 

Северноатлантска алијанса бомбардовала је СР Југославију од 24. марта до 10. јуна 1999. године. Пре тога, спровели су двонедељну кампању бомбардовања Војске Републике Српске 1995. године. НАТО је учествовао у рату у Авганистану од 2001, након напада 11. септембра у Њујорку. Током рата у Ираку оформили су тренинг мисију за обуку ирачких снага безбедности. Такође, НАТО је интервенисао и током рата у Либији, увођењем ембарга на увоз оружја у ту земљу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво