Шест ствари које би требало да знате о НАТО-у

У Лондону почиње дводневни самит НАТО-а који слави 70 година од оснивања. Oво је шест ствари које би требало да знате о Северноатлантској алијанси.

Шта је НАТО?

Северноатлантска алијанса (НАТО) је војно-политички савез 29 земаља из Северне Америке и Европе, које се залажу за испуњење циљева Северноатлантског споразума, потписаног 4. априла 1949. у Вашингтону. Споразум предвиђа да ако дође до оружаног напада на једну чланицу, то ће се сматрати нападом на све чланове Алијансе. Седиште НАТО-а је у Бриселу.

Како се постаје члан НАТО-а?

НАТО има политику отворених врата. Приступање савезу одређено је појединачним акционом плановима за чланство и потребно је одобрење сваке тренутне чланице савеза. Било која земља чланица НАТО-а може да поднесе захтев за повлачење из НАТО-а

Како се финансира НАТО?

Свака земља чланица НАТО-а би требало да издваја око два одсто БДП-а за заједнички буџет. Средства се уплаћују у буџете на основу договорене формуле поделе трошкова. Постоје три буџета: један цивилни и два војна. 

Да ли је НАТО војска?

НАТО није војска, али све земље чланице које учествују у војном аспекту Савеза, заједнички сачињавају интегрисане војне структуре Савеза. НАТО поседује и одређене капацитете у заједничком власништву, као на пример радарски авион "Awacs".  

Како НАТО одлучује? 

Све одлуке НАТО-а се доносе консензусом, након расправе и консултација између држава чланица. Када Алијанса постигне договор о некој операцији, чланице осигуравају снаге на добровољној основи. Те снаге се враћају у матичне земље након завршетка мисије. На челу НАТО-а је генерални секретар. Тренутно је то Јенс Столтенберг, а председавајући војног комитета је генерал Петр Павел.

Које су највеће интервенције НАТО-а? 

Северноатлантска алијанса бомбардовала је СР Југославију од 24. марта до 10. јуна 1999. године. Пре тога, спровели су двонедељну кампању бомбардовања Војске Републике Српске 1995. године. НАТО је учествовао у рату у Авганистану од 2001, након напада 11. септембра у Њујорку. Током рата у Ираку оформили су тренинг мисију за обуку ирачких снага безбедности. Такође, НАТО је интервенисао и током рата у Либији, увођењем ембарга на увоз оружја у ту земљу.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(уторак, 03. дец 2019, 20:35) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Postoji ili ne postoji

Ova alijansa od 29 clanica nije trebalo da postoji,jer prema dogovoru sa Rusijom i M. Gorbacovom trebalo bi da se rasformira istovremeno sa Warsavkim Paktom..Medjutim Nato postoji i do danas zbog dvaju razloga prvo od straha vojne snaga Rusije i drugo sto je istovremeno Agencija za nabavku oruzja i vojne opreme uopste i to pre svega Obavezno od Amerike,,,Daklem i
Masni biznis i masni prihodi ....Pero

(уторак, 03. дец 2019, 19:42) - tanasko [нерегистровани]

Rekao bih...

O grupasenju i grupama ucili smo davno na casovima marksizma u srednjoj skoli. Zaboravili ste da je NATO osnovan u prvom redu za odbranu zapadnih zemalja od rastuceg komunizma. Odavno se vise ne "brane" nego bogami prete, napadaju i otimaju (najbolji primer je kradja Kosova). 

(уторак, 03. дец 2019, 19:08) - anonymous [нерегистровани]

Sta je nato

Pa i vrapci na grani cvrkucu od straha... da je to korumpirana organizacija sa ciljem da se otimaju resursi drugih slabijih zemalja.
Krenuli bi oni i na Iran alli su brzo podvili rep cuvsi da ce ih to skupo kostati ! 

(уторак, 03. дец 2019, 18:46) - anonymous [нерегистровани]

Prvo NATO ratno dejstvo je bio na RS Krajinu

Kada su F16 oborila četiri poljoprivredna aviona RSK, i to je bilo prvo ratno dejstvo od kada postoji, sa velikom pompom pobede. Zatim dejstva na Republiku Srpsku, Irak, SR Jugoslaviju (priprema za proslavu 50 godina od osnivanja NATO), opet Irak itd

(уторак, 03. дец 2019, 18:17) - Тома-Трстеник [нерегистровани]

6 ствари које би требали да знате о НАТО-у

Пошовани уредниче ја не треба да знам
шест свари мени је довољно да знам једну
а то је: Злочин почињен над недужном српском
Народу посебно над нашом Децом. 

(уторак, 03. дец 2019, 17:39) - anonymous [нерегистровани]

NATO

Pre i posle svega, NATO je udarna pesnica evroatlanskog, tj. američkog, imperijalizma. Takođe, NATO nije tek „bombardovao“ SRJ, nego je izvršio AGRESIJU na suverenu državu, NAŠU Srbiju.