Славље без Фидела

Куба је обележила педесетогодишњицу револуције церемонијом којој није присуствовао њен вођа, бивши председник, Фидел Кастро.

Куба је обележила педесетогодишњицу тријумфалног уласка Фидела Кастра и његових револуционара у Хавану, после рушења режима Фулгенсија Батисте који су подржавале САД. Прослави јубилеја није присуствовао вођа револуције, бивши председник, Фидел Кастро.

Свечана церемонија одржана је у војној бази где је Кастро, пре пола века, говорио окупљеним грађанима, пренео је Ројтерс. Садшњи председник, Раул Кастро, обратио се окупљенима са истог балкона са кога је Фидел прогласио победу 1959. године.

У свом говору, Раул Кастро је рекао да ће револуција преживети и наредних педесет година, које ће, као и претходних педесет, представљати константну борбу.

Поводом обележавања јубилеја широм Кубе организована је серија концерата. Славље је, ипак, изгледало нешто скромније будући да се земља налази у најтежој финансијској ситуацији од завршетка Хладног рата.

Фидел Кастро се у јавности не појављује од јула 2006. године, када је оперисан. Ова пракса није прекинута ни у данима када Куба прославља пола века од револуционарног преврата.

Изостанци су поново појачали спекулације да се стање здравља осамдесетдвогодишњег вође револуције погоршало, али за то нема званичних потврда.

Фидел Кастро је победу револуције прокламовао у граду Сантјагу де Куба, првог дана 1959. године, пошто је дотадашњи диктатор Фулгенсио Батиста побегао с острва.

Раул Кастро је на челу Кубе свог старијег брата Фидела заменио у фебруару прошле године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи