На терену нова репрезентација – шта су приоритети Европске комисије

На челу Европске уније је нови тим. Урсула фон дер Лајен преузела је дужност председнице нове Европске комисије, ресор европске дипломатије уместо Федерике Могерини водиће Жозеп Борељ који је изјавио да жели лично да се ангажује на реформама и процесу интеграција Западног Балкана. Он ће, по функцији, преузети и посредовање у дијалогу Београда и Приштине.

Председници четири најважније ЕУ институције: комисије, парламента, Савета и Европске централне банке обележили су у недељу 10 година Лисабонског споразума, уговора по којем је уређена данашња Унија.

За Урсулу фон дер Лајен и Шарла Мишела то је уједно и први дан на новој дужности.

"Ми смо чувари Лисабонског уговора и његовог духа. На нама је одговорност да оставимо Европску унију јачом од оне коју смо наследили", истиче Урсула фон дер Лајен.

Фон дер Лајен тражила је прошле недеље у Европском парламенту подршку за, како је рекла, нови почетак за Европу. Први задатак чека је већ сутра – учешће на конференцији УН о климатским променама у Мадриду.

Климатске промене биће централни приоритет нове комисије, а Фон дер Лајен је обећала да ће већ у првих 100 дана успоставити тзв. "Green deal" – детаљни план за заштиту климе.

Дигитална економија и иновације, али и јача спољнополитичка улога Европе на светској сцени су међу приоритерма нове Европске комисије.

Бивши белгијски премијер Мишел у петак је симболично прузео звонце које је Доналд Туск користио председавајући самитима европских лидера.

"Данас обележавамо нови почетак, са надом и ентузијазмом. Почињемо нови пероид од пет година који је заснован на чврстим темељима", поручио је Мишел.

Нови шеф европске дипломатије од данас је Шпанац Жозеп Борељ, пред којим је тежак посао обнове дијалога Београда и Приштине.

Мађарски дипломата Вархеји задужен је за суседство и проширење, у тренутку када земље чланице од Европске комисије очекују да у јануару предложи нову методологију ове политике.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво