Газа у пламену, УН немоћне

Израел и Хамас одбацили резолуцију УН-а којом се позива на хитан прекид ватре, чиме је још једном изашла на видело немоћ те међународне организације у решавању озбиљних проблема. Израелски авиони бомбардовали најмање 50 циљева Хамаса. Од почетка сукоба погинуло 780 Палестинаца, међу којима 257 деце. УН оптужиле Израел за убиство 30 Палестинаца.

Уједињене нације су још једном показале немоћ у заустављању међународних сукоба, након што су  и Израел и Хамас одбацили резолуцију Савета безбедности којом се позива на прекид ватре.

Влада Израела је саопштила да ће наставити војну офанзиву у Појасу Газе упркос резолуцији Савета безбедности. "Војска ће наставити да делује у циљу заштите израелских грађана и извршити мисију која јој је поверена", саопштио је кабинет премијера Ехуда Олмерта.

У саопштењу се оцењује да палестински ракетни напади који су се догодили у петак показују да позив на прекид ватре "не може да функционише".

"Испаљивање ракета овог јутра само показује да је одлука УН-а не може да функционише јер је убилачке палестинске организације неће поштовати", наведено је у саопштењу.

Израел је наставио са офанзивом, у оквиру које је бомбардовао више од педесет циљева Хамаса у Гази, укључујући подручја из којих се испаљују ракете на Израел као и фабрике оружја, саопштили су израелски званичници.

Са друге стране, представници Хамаса поручују да неће поштовати резолуцију јер она није у интересу палестинског народа. 

Нове жртве израелских напада

Само сат након усвајања резолуције Савета безбедности, дванаест Палестинаца, од којих шест чланова једне породице, убијено је у новом израелском нападу.

Шесторо људи погинуло је у нападу на Џабалију, када је рањен локални шеф Демократског фронта за ослобођење Палестине Фајез Салха, а убијена његова породица - супруга, четворо деце и рођака.

Троје Палестинаца је погинуло у централном делу Појаса Газе, између Дејр ал-Балаха и избегличког кампа Нусејрат, у нападу израелских тенкова.

Још троје људи убијено је источно од Кан Јуниса, када су на то подручје ушли израелски тенкови. Кућа једног од шефова Хамаса уништена је у оближњем Абасану.

Током израелске војне операције у Појасу Газе до сада је, према палестинским извештајима, које су као веродостојне означили званичници УН, животе изгубило 780 особа, од којих 257 деце, а рањено 3.200, од којих 1.080 деце.

Резолуција о прекиду ватре

Четрнаест од петнаест чланица Савета гласало је за резолуцију коју је саставила Велика Британија. Сједињене државе су се уздржале од гласања.

"САД су се уздржале од изјашњавања јер су прво желеле да виде исход египатског посредовања у конфликту", истакла је после седнице Савета америчка државна секретарка Кондолиза Рајс.

Рајсова је, међутим, истакла да упркос томе, Сједињене Државе подржавају садржај резолуције.

У резолуцији се, између осталог, тражи и неометано снабдевање становништва Газе храном, горивом и медицинским потребштинама, као и појачано међународно ангажовање на спречавању шверца оружја и муниције.

Такође се истиче да палестинско и израелско становништво мора да буде заштићено, изражава велика забринутост због великих цивилних жртава и продубљивања хуманитарне кризе у Гази и осуђује свако насиље над цивилима, као и сви акти тероризма.

У резолуцији се такође тражи несметан хуманитарни приступ Гази и апелује се на чланице да појачају напоре да се створе услови за трајно примирје.

УН оптужиле Израел за убиство 30 Палестинаца

Уједињене нације су оптужиле израелску војску да је прошлог викенда евакуисала 110 Палестинаца, од којих су половина била деца, у стамбену зграду у кварту Зејтун у граду Гази, рекла им да тамо остану, а 24 сата касније гранатирала ту зграду више пута, убивши око 30 људи.

У саопштењу Канцеларије УН-а за координацију хуманитарних активности наведено је да су, пошто је гранатирање престало, преживели ишли неколико километра до главног пута, где су их цивилна возила превезла у болницу. Троје деце, од којих је најмлађе имало само пет месеци, преминуло је по доласку у болницу.

Портпарол канцеларије УН-а Алегра Пачеко изјавила је да су информације о трагичним догађајима добили од очевидаца.

"Колима хитне помоћи није било дозвољено да уђу у тај кварт до јуче, што представља кршење основних одредби међународног хуманитарног права", оценила је Пачеко.

Паченко није рекла да се ради о намерној акцији израелске војске, али је апеловала да буде спроведена истрага.

Генерални секретар УН-а Бан Ки-мун позвао је Израел по други пут да истражи инцидент у коме је више од 40 људи погинуло у школи УН-а, после паљбе израелских тенкова.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво