Ескалација сукоба у Ираку, за 24 сата убијено 40 демонстраната

Ирачке снаге безбедности убиле су најмање 40 антивладиних демонстраната у последња 24 сата док насиље ескалира у престоници Багдаду и на југу земље, навели су тамошњи званичници.

Демонстранти су у среду спалили ирански конзулат у светом шиитском граду Наџафу на југу Ирака, што је Техеран оштро осудио, јавио је АП.

Од тада је насиље ескалирало, а снаге безбедности су широм јужног Ирака убиле 36 демонстраната, док је 245 рањено. Још четири демонстранта убијена су у Багдаду, а повређено их је 22.

Ирак потресају немири и протести од 1. октобра, а најизраженији су у Багдаду и већем делу јужног Ирака који је махом шиитски.

Демонстранти оптужују владу коју предводе шиити за корупцију, и истичу незадовољство због лоших услуга јавних служби и високе незапослености.

Снаге безбедности су од тада убиле 350 људи, при чему редовно користе бојеву муницију и сузавац да би растерале демонстранте, подсетио је Асошијетед прес.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво