Осуђен бивши агент ЦИА због шпијунирања за Кину

Бивши званичник америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) осуђен je на 19 година затвора након што га је федерални суд у Вирџинији прогласио кривим за шпијунажу у корист Кине. Џери Чуан Шинг Ли напустио је ЦИА 2007. и преселио се у Хонгконг.

Лиja су 2010. године контактирала двојица припадника кинеске обавештајне службе и понудила му више стотина хиљада америчких долара и "доживотно" старатељство над њим у замену за информације до којих је дошао док је био у ЦИА, преноси Ројтерс.

Стотине хиљада долара уплаћене су на Лијев лични банковни рачун у периоду од 2010. до 2013. године у замену за информације о ЦИА.

Ухапшен је док је боравио на Хавајима, када су агенти ФБИ у његовој хотелској соби пронашли један нотес који је садржао руком исписане информације о ЦИА, наводи Ројтерс.

Како је речено из судских извора, Ли је располагао осетљивим информацијама о ЦИА, као што су банковни рачуни америчке агенције, локације оперативних састанака, бројеви телегона и детаљи о тајним постројењима ЦИА.

Јавни тужилац је тражио да му буде изречена затворска казна већа од 20 година.

Одбрана је, с друге стране, тврдила да тужилаштво нема доказа да је Ли новац добио из Кине, ни да је икада планирао да Кинезима ода државне и службене тајне, па су тражили десетогодишњу казну затвора.

Ли је признао да се договорио са кинеским агентима да шпијунира, али је демантовао да им је пренео било какву информцију, а поготово не државну и службену тајну.

Тужилаштво је признало да нема директне доказе шта је Ли пренео Кинезима, нити да је 840.000 долара, које је он ставио на свој рачун у банци, стигло из Кине.

Ли, међутим, није могао да објасни одакле му толики кеш, јер му је посао са трговањем дуваном у Хонгконку пропао, због чега је тужилац Нил Хамерсторм закључио да се ради о плаћању за шпијунске услуге.

У оптужници је наведено да износ од 840.000 долара сам по себи представља доказ да је Ли одао неке значајне тајне, јер је недавно такође бивши агент ЦИА Кевин Малори осуђен на 20 година затвора због тога што је шпијунирао за Кину, а добио је само 25.000 долара. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво