Кенеди убијен пре 56 година, мистерија још траје

На данашњи дан 1963. године у Даласу је убијен амерички председник Џон Кенеди. Мистерија Кенедијевог убиства још траје, због тога што поверљиви документи из истраге овог злочина још нису објављени.

Најмлађи амерички председник, демократа, Џон Фицџералд Кенеди убијен је 22. новембра 1963. из снајперске пушке, док је председничка колона са његовим отвореним аутомобилом пролазила кроз центар Даласа у Тексасу, непуне три године од доласка на место председника Сједињених Држава.

Амерички маринац Ли Харви Освалд ухапшен је због убиства, али га је Џек Руби убио два дана касније у седишту полиције, пре суђења.

Опозиција 35. председнику САД Џону Кенедију били су и десничари, који су га због унутрашњих реформи сматрали комунистом, и прокубански активисти, због спољнополитичких активности.

На унутрашњем плану, председник Кенеди донео је програм "Нова граница", обећао државна средства за образовање, здравствену заштиту за најстарије, економску помоћ руралним регионима, заустављање рецесије и окончање расне дискриминације.

Смањио је каматне стопе и инфлацију, и тиме омогућио да бруто домаћи производ годишње расте 2,2 одсто. Предложио је пореску реформу и смањење пореза на приходе и на доходак предузећа 1963. године. Конгрес је ове мере усвојио после његове смрти.

На спољнополитичком плану, доживео је неуспех приликом инвазије у Заливу свиња на Куби, у покушају свргавања Фидела Кастра. Одатле је проистекла кубанска ракетна криза која је скоро довела до нуклеарног рата са Совјетским Савезом.

Следила је изградња Берлинског зида, почетак вијетнамског рата. Међутим, било је и ствари значајних за напредак света као што су почетак пројекта "Аполо" који је омогућио слетање на Месец и стварање Афроамеричког покрета за људска права.

Решавање мистерије око Кенедијевог убиства започео је републикански председник Џорџ Буш старији 1992. када је потписао закон о објављивању ових материјала.

Пре две године председник Доналд Трамп најавио је отварање поверљивих докумената о убиству Кенедија, али је убрзо блокирао такву одлуку, после апела Централне обавештајне агенције и Федералног истражног бироа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво