Руска фондација: "Бели шлемови" тргују органима у Сирији

Невладина организација "Бели шлемови" умешана је у трговину органима Сиријаца који живе у зонама које су под контролом екстремиста, тврди директор Руске фондације за студије демократије Максим Григоријев.

Максим Григоријев је то рекао приликом представљања истраживања "Беле кациге: терористички подстицаји и извори дезинформација" у Министарству спољних послова Русије, за коју је предговор написао руски министар спољних послова Сергеј Лавров, преноси Тас.

"Они (Бели шлемови) су кључни елемент у овој илегалној шеми уклањања органа. О томе смо чули од људи са којима смо разговарали. Ти подаци су били за нас непријатно изненађење", рекао је Григоријев.

Према његовм речима истраживачи су добили те информације док су интервјуисали становнике сиријског региона где су Бели шлемови најактивнији.

Григоријев и истраживачи су интервјуисли више од 100 становника Алепа, Дамаска, Деир ел Зора и Сакбе, али и 40 чланова "Белих шлемова" и око 20 чланова наоружаних група.

Григоријев је казао да су сведоци навели да су "Бели шлемови" умешани у евакуацију људи којима су обећавали медицинску помоћ, након чега су њихови рођаци примили њихова тела без неких виталних органа.

Григоријев је додао да је према медијским написима коснивач "Белих шлемова" Џејмс Ле Мезурије, који је недавно умро под сумњивим околностима, боравио у бившој Југославији крајем 90-их година, када је у пуном јеку било вађење и трговина људским органима на Косову.

"Шема илегалног вађења органа становника Србије извођена је на територији где је Мезурије био, а потпуно исти систем је створен у Сирији. То раде Бели шлемови", рекао је Григоријев.

Ко су Бели шлемови?

Група "Бели шлемови" основана је 2013. године и описује се као хуманитарна организација, која често објављује снимке својих оперативаца који спасавају људе из рушевина након пријављених ваздушних напада сиријских или руских бомбардера.

Године 2016. били су чак и номиновани за Нобелову награду за мир, док са друге стране поједини критичари кажу да је ова група повезана с терористичким организацијама као што је Ал Каида, на чијим је територијама углавном деловала, а оптужена је и за лажирање снимака и хемијских напада.

Како наводи Морнинг стар, ова група је добила 123 милиона долара (96 милиона фунти) средстава британске и америчке владе убрзо након оснивања.
 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара