Хандке: Милошевићева сахрана је била сахрана Југославије

Добитник овогодишње Нобелове награде за књижевност Петер Хандке истакао је, у интервјуу немачком недељнику Цајт, да је све што је писао о бившој Југославији имало везе са правдом за Србију. То што је присуствовао Милошевићевој сахрани, Хандке образлаже тиме да је то била уједно и сахрана Југославије.

"Ниједна реч о ономе што сам писао о Југославији не може се оспорити, ниједна. То је књижевност", нагласио је Хандке.

Каже да је извештавање медија о Србији у то време било "монотоно и једнострано".

Критиковао је и политику признања тадашње Немачке.

"Како је Немачка могла признати Хрватску, Словенију и Босну и Херцеговину, када је на тим територијама више од једне трећине било православаца и муслиманских Срба? Тако је дошло до братског рата, и не постоји ниједан гори рат од братског", поручио је Хандке и навео да је то разлог што се солидарисао са Србијом.

Када је реч о његовом односу према Слободану Милошевићу, Хандке истиче да никада није испољавао симпатије према том државнику.

"Када причате са некадашњим моћницима онда се књижевници користе понекад као писци историје. Ниједног тренутка се нисам поклонио њему, ни изнутра, ни споља", рекао је он.

Хандке наводи да је Милошевића видео само једном, и то када је био затворен у Хагу.

"Желео сам да га саслушам и чуо сам све што је имао да каже", рекао је он.

Присуство Милошевићевој сахрани Хандке образлаже тиме да је то била сахрана Југославије.

"Наравно да сам био тамо. Он је на последњем гласању гласао за опстанак Југославије. Његова сахрана је била сахрана Југославије. Да ли се заборавило да је та држава основана да би била против Хитлеровог рајха", упитао је Хандке.

У интервјуу, чије одломке преносе бројни медији на немачком језику, Хандке је казао да је сам "Југословен по мајци и ујаку, који је студирао у Марибору".

"Мој деда је на референдуму у Корушкој гласао за прикључење Југославији. Југославија је мени нешто значила. И када ми сада намећу нешто са Србијом, то је непоштено. Ја сам тамо ишао због Југославије", подвукао је аустријски писац.

Нобелова награда за 2019. годину отишла је у руке аустријског књижевника Петера Хандкеа уз образложење: "Због утицајног рада који са лингвистичком генијалношћу истражује периферију и посебност људског постојања." 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво