Амбасадор САД при ЕУ: Са Ђулијанијем сам сарађивао по наређењу Трампа

Гордон Сондленд, амерички амбасадор при ЕУ, који се сматра кључним сведоком у истрази о опозиву председника Доналда Трампа, рекао је да је, у вези са Украјином, по наређењу председника сарађивао са његовим личним адвокатом Рудијем Ђулијанијем.

Сондленд је, током сведочења у истрази о опозиву, пред Одбором за обавештајна питања Представничког дома америчког Конгреса, рекао да су напори Ђулијанија да погура председника Украјине Володимира Зеленског да спроведе истрагу о Трамповим политичким ривалима били замена за организовање посете Белој кући.

Навео је да он и његове колеге нису желеле да мешају личног адвоката председника у дипломатске напоре са украјинским властима, али да им је председник рекао да то учине, преноси АП.

Додао је да је амерички државни секретар Мајк Помпео био свестан и потпуно подржавао њихове напоре у Украјини, навео је Ројтерс.

Сондленд је потврдио да је разговарао са Трампом дан након што је председник наводно подстицао лидера Украјине да спроведе истрагу о свом ривалу из редова демократа, Џозефу Бајдену.

Истрага о опозиву Трампа усредсређена је на телефонски позив од 25. јула, током којег је Трамп тражио од Зеленског да се покрене поступак, укључујући једну против Бајдена, од којих би амерички председник имао политичку корист.

Сондленд је био један од тројице Трампових савезника, који су преузели бављење америчко-украјинском политиком у мају, а кључну улогу је имао и Ђулијани, иако званично не врши ниједну функцију у влади.

Две опречене изјаве

У оквиру истраге о опозиву, коју спроводи већински демократски Представнички дом, Сондленд је један од најинтригантнијих званичника, због ревизије изјаве коју је дао о том случају.

Тај амерички дипломата је средином октобра иза затворених врата дао исказ у којем је тврдио да додељивање војне помоћи од 400.000.000 долара Украјини и покретање истраге о бившем потпредседнику САД Џоу Бајдену и његовом сину Хантеру Бајдену нису повезане.

Потом је почетком новембра Сондлендов адвокат предао одборима Представничког дома нову изјаву у којој дипломата потврђује сумње о Трамповом притиску на Украјину да се обавеже на спровођење истраге са политичком конотацијом.

У додатку на претходно сведочење, Сондленд је навео да је високо позиционираном украјинском званичнику пренео да стотине милиона долара војне помоћи, највероватније неће бити исплаћене, док Украјина не пристане да се огласи антикорупцијском изјавом коју су две стране разматрале.

Сведоци који су до сада присуствовали јавном претресу или сведочили иза затворених врата, чији су транскрипти објављени, говорили су о заједничком деловању Трампа и Сондленда у том случају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара