НАТО се шири и у свемир

Након копна, мора, ваздуха и кибернетичког простора - НАТО шири своје деловање и на пету оперативну зону - свемир, кажу неименовани извори из Северноатлантске алијансе. Свемир је, по мишљењу генералног секретара Јенса Столтенберга, кључан за одбрану, навигацију, одвраћање и рано упозоравање на претње.

Отприлике половина од две хиљаде сателита у Земљиној орбити припада чланицама Алијансе, али НАТО не намерава да у свемир поставља оружје, наглашава генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Следеће недеље, каже, иде у Париз да са француским председником дискутује о актуелним проблемима Савеза. Емануел Макрон је недавно изјавио да је НАТО у стању мождане смрти.

"Ако погледате шта је НАТО радио последњих година, видећете веома издржљиву, јаку и прилагодљиву алијансу. Наша колективна одбрана је знатно ојачана у односу на протекле деценије. Сједињене Државе не напуштају Европу, већ се у њу враћају. Европски савезници улажу више у НАТО. У току је модернизација савеза са сасвим новом командном структуром, способном да се суочи са сајбер претњама и другим изазовима", каже Јенс Столтенберг.

Северна Америка и Европа заједно, чине више за НАТО него претходних деценија, али америчка страна за одбрамбене потребе и даље издваја највише новца.

Амбасадорка Сједињених Држава при Алијанси, Кеј Бејли Хачинсон, сматра да би евентуални будући напади на сателите земаља чланица у космичком простору, могли да се протумаче као провокација. На претње би, каже, требало одговорити.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво