УН надомак резолуције о прекиду ватре, борбе се настављају

Западне силе и арапске државе постигле су, у Уједињеним нацијама, договор о резолуцији којом се Израелу и Палестинцима налаже моменталан прекид ватре. Црвени Крст оптужио Израел да крши међународно право јер не дозвољава евакуацију рањених. Број жртава порастао на више од 750.

Договор о нацрту резолуције којом се Палестинци и Израел обавезују на хитан прекид ватре су потврдили западни и палестински дипломати на Ист Риверу, као и представник Арапске лиге.

Савет безбедности ће, како се очекује, резолуцију усвојити на седници која је почела нешто после 23 часа по средњеевропском времену, или, најкасније у петак.

Према подацима УН о броју жртава двонедељних сукоба, у Гази је убијено 758 особа, од чега 257 деце и 56 жена. Рањено је укупно 3.100 људи, укључујући 1.080 деце и 452 жене.

Либански Хезболах, после више претњи, укључио се у сукоб између Израела и Палестинаца, испаливши четири пројектила на област западно од Галилеје, у зони града Нахарије и насеља Кабри. У тим нападима рањено је пет особа.

"Пуцали смо директно на место одакле су из Либана испаљене ракете", рекао је портпарол израелске војске. 

Либански премијер Фуад Синиора оштро је осудио овај напад, као и одговор Израела, упозоравајући да починиоци овог напада желе да подрију ионако крхку стабилност на граници Либана и Израела.

Радикална шиитска група Хезболах негирала је да је на било који начин умешана у ракетне нападе са југа Либана на север Израела.

Либански министар рада Мухамед Фнеш, који у либанској влади представља ту шиитску групу, рекао је да Хезболах није умешан у ракетне нападе.

"Цео свет зна да Хезболах не оклева да преузме одговорност за таква дела", рекао је он и додао да се чека на резултате истраге.

Либански безбедносни извори су рекли да су школе у Либану већ затворене у страху од израелске освете.

Истовремено, у стање пуне приправности стављене су снаге УН на југу Либана, УНИФИЛ, које ће покушати да спрече ширење сукоба и на тај регион.

Хуманитарна агенција УН, UNRWA суспендовала је све операције у појасу Газе због опасности од израелских напада на том подручју.

Два палестинска возача у конвоју UNRWA данас су погинула у ракетном нападу израелских тенкова, саопштиле су УН.

Портпарол УН Ричард Мајрон навео је да је израелска војска била унапред обавештена о проласку конвоја, који је погођен код прелаза Ерез.

"Ово показује колико у Гази није безбедно у тренутку када покушавамо да решимо хуманитарне потребе тамошњег становништва", рекао је Мајрон.

Рат у Гази се наставља 

Израел је ноћас интензивирао нападе на југ појаса Газе, доласком десетина тенкова и ваздушним нападима на град Рафу, недалеко од границе са Египтом. Нападнуто је више од 60 циљева Хамаса.

Борбени авиони напали су кућу Јасера Натата припадника Хамаса, одговорног за ракетну ватру с југа из подручја Рафе и Мохамеда Сануара командира јединице Хамаса у Кан Јунису.

Једна ракета погодила је старачки дом у Нахарији.

У међувремену је најмање пет ракета које су испалили палестински екстремисти пало на југ Израела и две су погодиле луку Ашкелон.

Касно синоћ нападнути су градови на југу у настојању да се униште тунели који наводно служе за кријумчарење оружја испод границе с Египтом.

Амерички државни секретар Кондолиза Рајс изјавила је да је извршила притисак на Израел да прихвати план о прекиду ватре.

Израел се у начелу сложио са француско-египатским предлогом примирја. Израелска авијација ће свакодневно на три сата обустављати нападе, како би становништву могла да се достави хуманитарна помоћ.

Шеф либанског Хезболаха Хасан Насрала изјавио је да је спреман за нови рат са Израелом, запретивши израелским властима много горим сукобима него у лето 2006. ако израелска војска отвори нови фронт паралелно са оним у појасу Газе.

"Све могућности су реалне и отворене", рекао је Насрала у говору који је емитован на великом видео-биму пред више десетина хиљада окупљених присталица Хезболаха у предграђу Бејрута.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво