САД промениле став: Израелска насеља не крше међународно право

Администрација америчког председника Доналда Трампа објавила је да више не сматра да израелска насеља на Западној обали представљају кршење међународног права, променивши после четири деценије став Вашингтона према том питању. Абас и Нетанјаху опречно о одлуци Вашингтона. Канцеларија УН за људска права противи се ставу САД.

Амерички државни секретар Мајк Помпео рекао је да САД одбацују правно мишљење Стејт департмента из 1978. године, које сматра да изградња насеља на окупираним територијама није у складу са међународним правом.

Помпео је новинарима у Стејт департменту рекао да Трампова администрација сматра да сва правна питања у вези са насељима треба да решавају израелски судови.

"Тешка истина је да никад неће бити правног решења конфликта и да аргументи ко је у праву, а ко греши као питање међународног права, неће донети мир", навео је Помпео.

Вашингтон је тим потезом, констатује АП, још дубље угрозио напоре Палестинаца да остваре државност.

Објаву САД о израелским насељима осудио је портпарол палестинског председника Махмуда Абаса, Набил Абу Рденех, док је она поздрављена из кабинета израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа.

"Америчка администрација је изгубила свој кредибилитет да има било какву будућу улогу у мировном процесу", рекао је портпарол палестинског председника, преноси АП.

Нетанјаху прославио саопштење САД

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху отпутовао је  на Западну обалу да прослави саопштење Сједињених Држава у којем наводе да не сматрају да се градњом израелских насеља на том делу крши међународно право.

Нетанјаху је декларацију Трампове администрације назвао огромним постигнућем које је, каже, поправило историјску грешку, пренео је АП. 

Из Нетанјахуовог кабинета одлука је поздрављена уз коментар да је промена политике "исправљање историјске грешке" која се односи на насеља.

"Ова политика одражава историјску истину да је јеврејски народ нису страни колонисти у Јудеји и Самарији (израелски називи за Западну обалу)", наводи се у саопштењу.

Нетанјахуов ривал Бени Ганц такође је поздравио Помпеово саопштење, рекавши да оно показује чврст став према Израелу и посвећеност безбедности и будућности читавог Блиског истока.

Тим поводом огласила се и ЕУ која је поручила да и даље верује да је израелско насељавање на окупираној палестинској територији незаконито према међународном праву и да су тиме нагрижени изгледи за трајни мир.

"ЕУ позива Израел да обустави све активности око насељавања, у складу са својим обавезама као окупациона сила", навела је у саопштењу висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини.

Канцеларија УН за људска права противи се ставу САД 

Канцеларија УН за људска права поновила је од раније познат став да израелска насеља на окупираној палестинској територији представљају кршење међународног права.

То је изјавио портпарол Канцеларије УН за људска права Руперт Колвил након што је администрација америчког председника Доналда Трампа објавила да више не сматра да израелска насеља на Западној обали представљају кршење међународног права, променивши после четири деценије став Вашингтона о том питању.

"Промена политичког става неке државе не преиничава постојеће међународно право нити начин на који ће га Међународни суд правде и Савет безбедност УН интерпретирати", рекао је Колвил на конференцији за новинаре у Женеви, пренео је Ројтерс.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво