Либан, демонстранти спречили посланике да уђу у парламент

Хиљаде демонстраната блокирало је путеве у центру Бејрута, спречавајући посланике да приђу згради парламента због чега је за данас планирана седница одложена.

У једном тренутку избили су и мањи сукоби демонстраната и полиције, а било је и других инцидената.

Један од посланика упутио се ка згради парламента, али пошто није успео да стигне до ње кренуо је назад, а припадници његовог обезбеђења су пуцали у ваздух како би "рашчистили пут".

У пуцњави нико није повређен, преноси АП.

Од синоћ су у центру Бејрута око зграде парламента распоређене јаке полицијске и војне снаге.

За данас је била заказана седница парламента упркос демонстрантима који су бесни због одлагања формирања владе.

Демонстранти доводе у питање уставност одржавања седнице у одсуству владе.

Стотине младих блокирало је све улазе у зграду парламента, а приликом кошкања са припадницима снага за разбијање демонстрација, жене су направиле баријеру између две стране како би спречиле сукобе.

"Данас смо овде јер је седница парламента противуставна. Оно што треба да ураде је да изаберу премијера и владу", рекао је један од демонстраната.

Из парламента је потом саопштено да се седница одлаже и да нови датум тек треба да се утврди.

Либан је у озбиљној политичкој и економској кризи, месец дана након почетка протеста, констатује Ројтерс, напомињући да за сада нема назнака да су лидери постигли договор о новој влади која би требало да наследи одлазећи кабинет Саада Харирија, који је поднео оставку 29. октобра.

Харири је поднео оставку суочен с таласом протеста против владајућих политичара који су криви за велику корупцију и увлачење Либана у најгору економску кризу од грађанског рата 1975-90.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи