Нереди у Ирану због цене горива, горе банке и аутомобили

Протести у Ирану због повећања цена бензина проширили су се широм земље. Најмање сто банака и десетине зграда и аутомобила запаљено је у протестима. Иранска револуционарна гарда упозорила је демонстранте да ће спровести одлучну акцију уколико протести не утихну.

Демонстрације које су у петак избиле због повећања цена бензина од 50 одсто претвориле су се у политичке са захтевима да теократско руководство Ирана сиђе са власти, преноси Ројтерс.

Најмање сто банака и десетине зграда и аутомобила запаљено је у протестима, јављају државни медији. Нa снимцима који су објављени на друштвеним мрежама виде се изгорели објекти бензинских пумпи. 

Портпарол иранске владе Али Рабеи изјавио је су "насилни демонстранти" узели полицајце и особље безбедносних агенција за таоце, не износећи више детаља.

Додао је да ће влада ускоро деблокирати приступ интернету широм земље.

Рабеи је оценио да учесника протеста има 80 одсто мање него претходног дана, преноси АП.

Иранска револуционарна гарда упозорила је демонстранте да ће спровести "одлучну акцију" уколико протести не утихну.

Председник Хасан Рохани рекао је да су цене горива у петак повећане за 50 одсто као би се прикупило додатних 2,55 милијарди долара годишње као помоћ за 18 милиона породица са ниским месечним примањима.

Међутим, многи Иранци су бесни и очајни због поновног увођења америчких санкција које су утицале да се не обистине обећања власти о новим радим местима и улагањима.

Како наводи британска агенција, ово су најозбиљнији нереди у Ирану од краја 2017. године, када је двадесет двоје људи погинуло у протестима због лоших животних услова.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво