Израел на мети критика, СБ неодлучан

Амбасадори Савета безбедности Уједињених нација поново нису успели да пронађу заједнички став о начинима решавања нове кризе у Појасу Газе, остављајући Израелцима још извесно време да се обрачунају са Хамасом, али и Египту и Француској да дипломатски иницијативу преточе о чврст прекид ватре. Салва критика на рачун Израела.

Ни после бесомучних консултација на свим нивоима седишта УН на њујоршком Ист Риверу, најмоћније тело светске организације није успело да заузме јединствен став повом израелске офанзиве у Појасу Газе, упркос чињеници да је у сукобима до сада убијено више од 700 људи, махом цивила.
 
Расправа у којој је учествовала елита светске дипломатије, укључујућу америчку државну секретарку Кондолизу Рајс, шефове дипломатија Британије и Француске Дејвида Милибанда и Бернара Кушнера, те министре иностраних послова осам кључних арапских држава, водила се око два предлога, либијског нацрта резолуције и разводњеног предлога председничког саопштења западних држава.

Либија, једина арапска држава у Савету безбедности, предложила је резолуцију којом се захтева моменталан прекид ватре, али је речник, како се чини, био претерано жесток, те су Американци блокирали било какву расправу о том документу, јер се у тексту нигде не помиње шверц оружја из Египта.

Египатски амбасадор при УН Маџед Абделазиз рекао је да су представници Израела, Хамаса и Фатаха пристали да се, додуше одвојено, већ сутра састану са египатским дипломатама у Каиру.

Запад нежнији

САД, Британија и Француска су понудиле мање одређен предлог председничког саопштења, којим се подвлачи значај моменталног и трајног прекида ватре, те поздравља Египатска иницијатива и француско посредовање у покушају да се пронађе формула примирја, на коју бу пристали и Израелци и Хамас.

"Савет безбедности је забринут све дубље хуманитарне кризе у Гази и позива све стране да омогуће несметан доток хуманитарне помоћи... Савет безбедности понавља да се израелско-палестински сукоб не може решити војним путем и позива на обнављање напора усмерених ка постизању трајног мира заснованог на принципу да две државе, Израел и Палестина, живе у миру", наводи се у нацрту председничког саопштења у које је РТС Онлајн имао увид.

"Нема једногласног стана ни о једном од тих докумената. Одлучили смо да наставимо дискусију. Видимо се сутра", рекао је француски амбасадор при УН Жан Морис Рипер после још једне серије неуспешних преговора о палестинско-израелској кризи.

Рајсова, која се у Њујорку задржала знатно дуже него што је планирано, упозорила је израелске званичнике да САД подржавају иницијативу председника Еипта и Француске Хосни Мубарака и Николе Саркозија, те да је Тел Авиву јасно предочила важност мировног процеса.

Америчка државна секретарка је у протекла 24 часа, како су за РТС Онлајн потврдили западни дипломати у УН, два пута разговарала са израелским премијером Ехудом Олмертом и у чак четири наврата са министарком спољних послова те државе Ципи Ливни, што, суштински представља озбиљну назнаку дипломатског притиска којем је последњих дана изложен Тел Авив.

Истовремено, Израел се, током седнице Савета безбедности нашао на мети озбиљних критика сскори свих држава, по први пут од летњег рата са Хезболахом пре две и по године, при чему су и Рајсова и Милибанд реакцију Тел Авива на ракетне нападе Хамаса назвали "претераном употребом силе".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво