Мугабе ће разговарати са опозицијом

После најава да ће Роберт Мугабе разговарати са опозицијом о формирању владе националног јединства, лидер опозиције Зимбабвеа је ту идеју одбио. Морган Цвангираи је рекао новинарима да не постоје повољни услови за дијалог са Мугабеом. 

Иако председник Зимбабвеа, Роберт Мугабе, јуче није хтео ни да чује за било какав разговор са опозицијом, данас поздравља резолуцију Афричке Уније која позива на разговоре о јединственој влади у Зимбабвеу.

 На јучерашњем самиту Афричке Уније, јужноафрички председник Табо Мбеки рекао је да ни Европска Унија ни Афричка Унија неће наметати услове за решавање кризе у Зимбабвеу.

Мбеки који од 2007. године посредује између Роберта Мугабеа и Моргана Цвангираија и његовог Покрета за демократске промене (МДЦ).

Цвангираи је рекао да би Афричка Унија требало да именује још једног посредника у политичкој кризи у Зимбабвеу који би се придружио јужноафричком председнику Табу Мбекију.

Мбеки се уздржао од позива запада да осуди Мугабеа због недавно одржаних председничких избора 27. јуна који су пропраћени насиљем и које је Цвангираи бокотовао.

У пост-изборном насиљу убијено је око 40, а повређено 3.000 људи. Позивима западних земаља јуче се придружила  Ангела Меркел.

Можете да се обесите

Пре свега 24 часа, ситуација била потпуно другачија. Мугабеов портпарол Џорџ Чарамба, одбио је  било какву помисао на поделу власти, како што се недавно догодило у Кенији, а опозициони Покрет за демократске промене је одбио преговоре.

Чарамба је чак страним медијима рекао да Мугабе неће напустити функцију председника и да сви на западу могу "да се обесе због тога".

Избори

Мугабе је положио заклетву шефа државе у недељу, пошто је саопштено да је добио 85 одсто гласова на изборима које су страни посматрачи и већина светских лидера оценили као непоштене.

Цвангираи је 29. марта поразио Мугабеа на председничким изборима, али није успео да добије апсолутну већину.

Повукао се са избора 27. јуна после насиља у којем је убијено скоро 90 његових присталица.

Током кампање хапшен је пет пута.

Замрзнута средства

Резолуцијом УН коју је сачинила америчка делегација, Мугабе, гувернер централне банке Зимбабвеа и још неколико министара, биће међу онима чија ће средства бити замрзнута, а путовања ће им бити забрањена.

Санкције Уједињених нација су образложене тиме да је "Мугабе шеф државе одговоран за активности које озбиљно угрожавају дмократију, људска права и владавину права".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи