Русија почела да враћа одузете бродове Украјини

Русија је почела да враћа украјинске војне бродове заплењене 25. новембра прошле године у Керчком заливу, саопштиле су руске власти. Телевизија Крим24 пренела је да су бродови транспортовани моторним чамцима руске Савезне безбедносне службе на Криму и да ће бити предати Украјини код рта Тарханкут.

Извештач на Криму, којег је Русија припојила Украјини 2014. године, видео је да тегљачи вуку три пловила кроз Керчански залив према Црном мору где могу потенцијално путовати даље према Украјини, преноси Ројтерс.

Пре скоро годину дана три украјинска брода која су пролазила кроз Керчки мореуз на путу ка Маријупољу одузета су јер нису имала дозволу за пролазак и зашли су у руске територијалне воде. Москва је саопштила да су бродови - два мала украјинска оклопна артиљеријска брода и тегљач - илегално ушли у њене територијалне воде. Кијев је то негирао.

Русија је вратила морнаре који су у септембру били на бродовима за Украјину, у склопу договора о размени заробљеника.

Руски лист Конверсант објавио је у суботу да је Москва одлучила да бродове врати у Украјину и да ће их руски тегљачи повући у Црно море и предати три украјинска брода.

Тај корак ће се вероватно сматрати мером за изградњу поверења уочи планираног самита о Украјини следећег месеца.

Челници Француске, Немачке, Русије и Украјине састаће се у Паризу 9. децембра у покушају да унапреде напоре за мирно решавање сукоба на истоку Украјине, објавило је у петак француско председништво.

Разне руске медијске куће су објавиле да ће бродови бити враћени у Украјину без оружја и документације.

У сукобу више од пет година у источној Украјини између проруских активиста и украјинских владиних снага убијено је преко 13.000 људи.

Односи Украјине и Русије су пропали након анексије Крима на Москви, што је потакнуло западне земље да уведу санкције Русији. Украјински председник Володимир Зеленски обећао је да ће окончати сукоб, преноси Ројтерс.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво