Годишњица Плишане револуције, позив Бабишу да поднесе оставку

На 30. годишњицу Плишане револуције, којом је окончана комунистичкa владавинa у Чешкој, грађани те земље позвали су премијера Андреја Бабиша да поднесе оставку.

Демонстранти из целе Чешке протестовали су данас по други пут против Бабиша у парку Летна, месту на којем су се 1989. године. дешавале демонстрације које су допринеле паду комунизма.

Демонстранти популистичког милијардера виде као претњу демократији и правном систему земље и дају му рок до 31. децембра да се ослободи пословног и медијског царства или поднесе оставку.

Бабиш негира оптужбе и тврди да нема разлога да поднесе оставку.

Протести против Бабиша одржавају се од краја априла и од тада су постали све масовнији, а почели су након што је чешка полиција завршила истрагу о томе да ли је он примио субвенцију од два милиона евра од ЕУ за фарму и конгресни центар и препоручила да треба да му се суди.

Многи из гомиле скандирали су "овде смо", одјекивајући криком од пре 30 година током протеста који су покренули будућег председника Вацлава Хавела.  

"Неки наши политичари не разумеју зашто смо овде. Други не желе да покваре празнике ", рекао је Бењамин Рол, потпредседник Удружења "Милион тренутака за демократију", која је организовала протест, преноси Ројтерс. 

Он је додао да борба за демократију никада не престаје.

Рол је рекао да Бабиш и председник Чешке Милош Земан нису подобни да обављају своје функције.

Земан је протесте описао као недемократске јер демонстранти не поштују одлуку којом су одбачене оптужбе за превару против Бабиша, као и чињеницу да је парламент одбацио иницијативу за опозив предсједника.

"Желим да нагласим да је Бабиш имао 1,5 милиона гласова на изборима, а ја сам имао 2,85 милиона. У односу на те податке, број људи на Тргу Летна је сасвим мали", рекао је Земан у интервјуу за веб сајт ПарламентниЛисти. 

Бабиш и његова популистичка АНО странка остају далеко највише популарна партија у Чешкој. 

Полиција је проценила да је било око 200.000 људи, док су организатори навело око 250.000.

"Плишаном или нежном револуцијом назван је период промена у бившој Чехословачкој, између 17. новембра и 29. децембра 1989. године, које су довеле до пада тадашњег комунистичког режима у тој држави.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво