Сузавац на обележавању годишњице протеста "жутих прслука", више од 120 приведених

Француска полиција користила је сузавац и водени топ да би растерала демонстранте који су се окупили у Паризу на прву годишњицу почетка антивладиних протеста покрета Жути прслуци. Према последњим подацима 124 особе су приведене, док је 78 у притвору.

Демонстранти, од којих су многи били обучени у црно и са скривеним лицима, напали су и оштетили испоставу ХСБЦ на Тргу Италија. Они су запалили канте за ђубре, а полицију су гађали бетонским коцкама и флашама.

Запаљено је и неколико аутомобила, а полиција је узвратила сузавцем и воденим топом, преноси Ројтерс.

Шеф полиције Париза Дидије Лалмен је поништио дозволу за одржавање демонстрација због насиља.

Он је осудио нападе на припаднике безбедносних снага, као и ватрогасце.

"Наш одговор ће бити одлучан. Сви они који крију своја лица, који бацају каменице, биће приведени на испитивање. Људи који су дошли на Трг Италија да уништавају....и који су глупи да остану, биће приведени на испитивање", рекао је Лалмнен на конференцији за новинаре.

Према његовим речима, око 105 особа је приведено.

АП преноси да је 71 особа кажњена због демонстрирања у забрањеној области.

Носећи француске заставе, дувајући у пиштаљке и ударајући у бубњеве, група демонстраната марширала је улицама северозападног Париза, певајући: "Ми смо овде, ми смо овде. Иако то Макрон не жели, ми смо овде".

Полиција је употребила сузавац када су демонстранти покушали да разбију прозоре и уђу у један шопинг центар.

Сукоби полиције и демонстраната избили су раније данас у северозападном делу Париза, када су се демонстранти спремали да пођу у марш градом.

Полиција је такође интервенисала како би спречила неколико стотина демонстраната да блокирају кружни ток у Паризу.

Протести су забрањени у близини туристичких места, као што је Ајфелов торањ, а 20 станица подземне железнице је затворено.

Синдикати су позвали запослене у железници, јавном превозу, возаче камиона и службенике јавних служби на протесте 5. децембра због реформе пензионог система.

На једном зиду на Тргу Италија освануо је и слоган: "5. децембар. Превремена пензија за Макрона".

Протести Жутих прслука почели су средином новембра 2018. првобитно због повећања цене горива и високих трошкова живота, али су прерасли у шири покрет против председника Емануела Макрона и његових економских реформи.

На почетку протеста у њима су учествовале десетине хиљада људи, на врхунцу крајем прошле године и 300.000, да би се њихови број претходних мсеци свео на неколико хиљада.

Протести су изгубили снагу последњих месеци – број демонстраната се од неколико десетина хиљада учесника смањио на неколико хиљада, али лидери покрета позвали су људе да се окупе у суботу обележе прву годишњицу.

На врхунцу, крајем 2018. године, покрет је бројао око 300.000 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи