Каква је будућност НАТО-а

Уочи 70. годишњице, НАТО се не суочава само са безбедносним изазовима, већ и са тешким оценама лидера његових водећих чланица.

Од квалификација да је застарео, до проглашења клиничке смрти. Генерални секретар Јенс Столтенерг одбацује критике, док руски званичници у изјавама, углавном потврђују самокритику Запада.

На концепт колективне одбране, француски председник ставио је знак питања - проглашавајући НАТО клинички мртвим. Према Алијанси, Француска је традиционално критична. У време Де Гола, привремено је и иступила из савеза, баш када је све било спремно да његово седиште буде у Паризу.

"Француска жели и мислим да Макрон то добро осећа, да се Европа боље организује како на економском, политичком тако и на војном плану, зато он заговара ту еврокорпус-војску, мада не претерано јер сматра да је војска скупа играчка", каже Радомир Диклић, бивши амбасадор у Француској.

Идеја о јачој европској одбрани није нова, али није ни отишла даље од европских жеља. За заговорнике евроатлантских интеграција, порука генералног секретара НАТО-а је јасна.

"Сваки покушај да се Европа дистанцира од САД неће само ослабити трансатлантску алијансу, већ ризикује и да подели Европу. Европско јединство не може заменти трансатлантско јединство", каже Јелена Милић из Центра за евроатлантске студије. 

Немачка министарка одбране најављује јачање Бундесвера, али истовремено и смањење несразмере у издвајањима у односу на Сједињене државе.

"Од држава централне и источне Европе па до Немачке на којој су стациониране америчке трупе и Немачка свакако своју безбедност види унутар НАТО-а. Све идеје око стварања европске армије која би била нешто супротно НАТО-у до сада су се показале као нешто мање више неостварљиво", каже Бошко Јакшић, спољно-политички коменататор.

"Турска је, као што је познато, велики НАТО савезник и стратешки партнер Сједињених држава. Ја сам велики фан председника Ердогана", каже амерички председник Доналд Трамп. 

Упркос турском наоружавањау у Русији и једностраном излету у Сирји, који су савезници једногласно осудили, изостало је озбиљније преиспитивање Турске позиције у НАТО-у.

"Турска себи може да дозволи да иде супротно ставовима, пре свега Америке, а онда и осталих чланица НАТО-а и да купује руско наоружање. То је пре свега питање борбе за превласт на Блиском и Средњем истоку где се Турска показала да је регионална сила", каже Бошко Јакшић.

Иако се на Истоку помно прате дшавања у Западној Алијанси, њена будућност ће бити јаснија тек након што Европа изађе из периода турбуленција, а можда највише после америчких председничких избора. 

број коментара 5 Пошаљи коментар
(петак, 15. нов 2019, 18:36) - anonymous [нерегистровани]

nato

nema nikakve pretnje nego oni sami prave neprijatelje.

(петак, 15. нов 2019, 16:36) - anonymous [нерегистровани]

Pa...

...ničija nije gorela do zore.

(петак, 15. нов 2019, 14:30) - HN [нерегистровани]

Kakva?

Па нема је!

(петак, 15. нов 2019, 12:53) - anonymous [нерегистровани]

Nato

Nato je oruzije USA jer Amerika zna da ako izgube prema Nato izlozen da izgubi ne moze komandovati u Svetu .

(петак, 15. нов 2019, 12:51) - anonymous [нерегистровани]

Mislim to tursko preispitivanje je ranije počelo

Još otkad im se otkazala u sednici pomoć Nata nakon sabaranja ruskog aviona i nakon neuspešnog pokušaja puča. Al to je kaplja koja bi Nato sasvim razbila, da jedna članica, nema veze koja, svojevoljno izađe iz te alijanse. Ako to bude pri tome Turska, sa drugom po broju vojskom, ili Francuska, koju je De Gol već jednom izvadio jer se protivio američkoj hegemonskoj ulozi, Nato je gotov.