Школе у престоници Индије затворене због огромног загађења ваздуха

Школе у ​​Њу Делхију затварају се у четвртак и петак након што се густа магла штетног ваздуха обрушила на град трећи дан заредом. Зграде и споменици су у великој мери замрачени смогом, а здравство саветује да се избегавају све физичке активности напољу.

Индекс квалитета ваздуха је у четвртак ујутру износио 472. То је девет пута више од нивоа препорученог од стране Светске здравствене организације (СЗО), према државном Централном одбору за контролу загађења. На неким местима индекс је прешао 500.

Њу Делхи један је од најзагађенијих градова на свету. Зиме су постале период здравствених невоља, јер је град прекривен токсичном измаглицом која затамњује небо и блокира сунчеву светлост.

Лекари у граду од 20 милиона људи кажу да се многи њихови пацијенти жале на болести повезане са прљавим ваздухом који дишу.

Загађење ваздуха у северној Индији, укључујући Њу Делхи, достиже врхунац због пољопривредних пожара у суседним државама Харајана и Панџаб, који се мешају са емисијама возила и грађевинском прашином.

Власти су прибегле хитним мерама као што су забрана градње, смањење саобраћаја и забрана употребе дизел агрегата. Међутим, ти кораци нису имали много ефекта јер државне владе нису успеле да сарађују у борби против загађења.

Централни одбор за контролу загађења се боји да ће слична ситуација превладати наредних дана, главни министар Арвинд Кеџривал рекао је да се мера "пар-непар" у саобраћају по потреби може продужити.

Загађење ће се вероватно смањити од четвртка увече када порасте брзина ветра, према индијском метеоролошком одељењу.

Подаци СЗО објављени прошле године показали су да Индија има 10 од 20 најзагађенијих градова на свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво