Конгрес о опозиву председника САД, Трамп и Бајден "имају важнија посла"

У Представничком дому америчког Конгреса, на јавном саслушању, највиши дипломатски представник САД у Украјини Вилијам Тејлор и саветник државног секретара Џорџ Кент сведочили су у истрази о опозиву председника Доналда Трампа. Они су рекли да су од амбасадора чули да војна помоћ Украјини зависи од истраге против Бајдена и да су Трампови људи покушали да воде прљаву кампању против званичника САД у Украјини. Републиканци им пребацили да нису говорили о догађајима за које су сазнали из прве руке. Трамп и Бајден тврде да не прате саслушања.

Међу главним моментима саслушања нашла се изјава Тејлора да је амерички амбасадор у ЕУ Гордон Сондланд рекао једном од Тејлорових помоћника да Трампа више занима истрага Бајдена него политика САД према Украјини.

Тејлор је навео да му је Сондланд рекао да све што се тицало Украјине зависи од јавног саопштења о истрази.

Према његовим речима, амбасадор је такође информисао украјинског председника Володимира Зеленског да, ако се са свим стварима не изађе у јавност, "доћи ће до застоја".

"Разумео сам да 'застој' значи да Украјина неће добити прекопотребну војну помоћ", рекао је Тејлор.

На питање да ли је Сондланд имао директну линију комуникације са председником Трампом, Тејлор је одговорио "да".  

Истрага треба да утврди да ли је Трамп злоупотребио положај и позвао Украјину да се меша у америчке изборе и да ли је Бела кућа условила помоћ Украјини, како би је подстакла да истражи Трамповог ривала Џозефа Бајдена и послове његовог сина у Украјини.

Џорџ Кент је рекао да је Трампов адвокат Руди Ђулијани покушавао да води прљаву акмпању против америчких званичника у Украјини. Навео је да су се неки Американци удруживали са корумпираним званичницима у Украјини да би нападали друге америчке званичнике. 

У међувремену се огласио и Ђулијани који је рекао да није учинио ништа погрешно. 

Републиканци су истицали како су сведоци о говорили о догађајима за које су чули од других а не за које су сазнали из прве руке. 

Крис Стујарт је навео да се све свело на један телефонски разговор између Трампа и украјинског председника Зеленског 25. јула.  

"Цео процес опозива базиран је на томе", навео је Стјуарт и додао да је поступак веома слаб и да његови заступници морају да лажу да и убедили амерички народ да смени председника.  

"Ценимо ваше исказе. Али све што ви можете је да дате ваше мишљење о једном телефонском позиву", рекао је Стјуарт.  

Доналд Трамп је данас као и раније, коментаришући истрагу, употребио израз "лов на вештице", додавши да је превише заузет да гледа саслушања. Ни Џо Бајден није пратио сведочења. Из његовог штаба су навели да има битнија посла.  

Представнички дом је претходно усвојио резолуцију којом се формализује процес опозива председника Доналда Трампа.

Опозив (импичмент) значи да председници, потпредседници и федерални званичници могу бити опозвани због "издаје, мита и осталих озбиљних кривичних дела или прекршаја", наводи се у америчком уставу, који, међутим, не дефинише прецизно шта су то озбиљна кривична дела или прекршаји.

Иницијатива демократа за опозив Доналда Трампа поделила је Американце, показују резултати истраживања јавног мнења Еј-Би-Сија и Вашингтон поста. За опозив Трампа изјаснило се 49 одсто испитаника, док је 47 одсто против.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво