Не може се живети од немачке пензије

Како живе немачки пензионери који су радили читавог живота, а онда немају новца за нову одећу или излазак на кафу? "Дојче веле" је посетио један брачни пар који живи на граници сиромаштва. Да ли је спас у основној пензији?

Изаћи понекад, сести у кафић, попити кафу и уз то појести колач... То му недостаје, каже Ханс Рудолф. Док је био млађи и радио није могао ни да помисли да би једног дана одлазак у кафић могао за њега да постане луксуз који себи не може да приушти.

Али откако је у пензији, тај 77-годишњак своје време углавном проводи код куће са супругом. Са чипкастим завесама на прозорима и двоседом са карираном пресвлаком њихов стан у Бону делује као типичан мали стан немачких пензионера.

Али по нечему се њих двоје ипак разликују – они на располагању имају мање новца од већине других пензионера. По правилу имају тек за покривање основних потреба – за храну, режије и осигурања. "Моја супруга је имала операцију на глави и више не једе толико као раније", каже Рудолф.

"А и ја сам имао неке операције и сада мање једем. Тако успевамо да саставимо крај с крајем", додаје Рудолф.

Посао одмах након завршене школе

Ханс Рудолф има месечну пензију 335 евра. То је отприлике трећина онога што у Немачкој важи као граница сиромаштва. А радио је читавог живота. Први посао, одмах након школе, пронашао је у једној банци. Касније је радио као таксиста и као домар. Када је са 65 година отишао у пензију, одмах је поднео захтев и за додатном социјалном помоћи. То је такозвано "основно осигурање" (Grundsicherung).

То су давања којима немачка држава покрива разлику између стварног износа пензије и законски одређеног минималног износа социјалне помоћи (Mindestsicherung). Тај минималан износ стоји на располагању сваком грађанину Немачке, без обзира на то да ли је и колико уплаћивао у немачке социјалне системе или није.

Од тада социјална служба плаћа најамнину за двособни стан брачног пара. Уз то, њих двоје добијају још 300 евра за режије, пре свега за струју и грејање.

Све више сиромашних старијих особа у Немачкој

Тај брачни пар није једини у таквој ситуацији. Према подацима немачког Института за истраживање привреде (DIW), готово 17 одсто пензионера који су некада радили као државни службеници угрожено је сиромаштвом. У једној студији објављеној средином ове године аутори процењују да би се у следећих 20 година њихов удео могао да се повећа на 21,6 одсто.

Како би се то избегло, представници владајуће коалиције у Немачкој (ЦДУ/ЦСУ и СПД) протекле недеље договорили су се да уведу основне пензије у земљи. Идеја је да би свако ко је најмање 35 година редовно уплаћивао законски прописане доприносе на име пензионог осигурања требало да од 2021. добија пензију која је бар десет одсто виша од износа основног осигурања. И то без обзира колики је био износ његовог пензионог осигурања.

Уз то ће се у тај број година урачунавати и време посвећено одгоју деце или неговању немоћних чланова породице. Вршилац дужности председнице СПД Малу Дрејер процењује да би од те нове регулације користи могло да има око милион и по људи.

Дуго натезање око основне пензије

Пројекат "основне пензије" је у првом реду баш и намењен људима као што је Ханс Рудолф, који су радили читавог живота. У основи нико не спори да је неправедно да они, након одласка у пензију, не добијају више новца од људи који никада ништа нису уплаћивали у пензионо осигурање. Али свеједно је требало да прође дуго времена до постизања овог садашњег компромиса.

Актуелна владајућа коалиција већ је трећа влада која се бави тим питањем и која га је чак уврстила у текст коалиционог споразума. Али до реализације није долазило јер су се увек појављивале неке разлике међу коалиционим партнерима.

Тако је било и овога пута – месецима су се водиле мукотрпне расправе око тзв. провере немаштине. Демохришћани (ЦДУ/ЦСУ) су сматрали да би основну пензију требало добију само они којима је то заиста нужно. Према њиховом мишљењу, свако ко има неке приходе од изнајмљивања некретнине или од капитала, располаже са значајнијим вредностима попут већих некретнина или онај ко има имућног партнера, требало би да буде изузет од добијања основне пензије.

Социјалдемократска СПД је то свакако хтела да спречи. Сада је на крају пронађено компромисно решење – приходи ће се проверавати, али се у ту проверу неће укључивати имовина с којом особа располаже и неће се узимати у обзир финансијска ситуација комплетног домаћинства.

Коначно поново излазак у град

Ханс Рудолф каже да је њему свеједно да ли ће та провера да се обавља или неће. Он већ сада надлежним службама мора своје финансијско стање у потпуности да стави на увид како би добио основно осигурање.

Њему је најважније да му коначно остане нешто новца након што подмири основне трошкове. А добро би било и да више не мора да иде социјалну службу. "Ја се у суштини не стидим због тога што добијам основно осигурање", каже Рудолф и додаје "али ипак је мало неугодно када кажем да добијам социјалну помоћ".

Упркос свему томе, Ханс Рудолф је срећан што није, попут многих других пензионера у Немачкој, упућен на народне кухиње. Али и он се понекад обрати хуманитарним организацијама, рецимо кад му треба нешто одеће или нешто за кућу што од својих примања не може да купи.

Најважније му је, међутим, да он и његова супруга не живе изоловано од света. Они имају децу, унуке и праунуке који их често посећују, каже Рудолф и показује бројне фотографије на полици у дневној соби.

Ипак би га радовало да му од основне пензије, која би требало да буде уведена од 2021. године, остане нешто новца у џепу. "Па да, онда бих са супругом изашао у град. Већ дуго нисмо били", каже Рудолф.

број коментара 41 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. нов 2019, 19:22) - Гастарбајтовање [нерегистровани]

И да има толико малу пензију,

добија ресто од државе до Grundsicherung !

(четвртак, 14. нов 2019, 18:59) - anonymous [нерегистровани]

Penzija

400 eura dobiju azilanti. Tako mala penzija je uzas dobro +300e donacije grada i to je 650e koliko baba ima ne znamo ali kada jedan umre drugi nece moci da plati rezije.

(четвртак, 14. нов 2019, 16:36) - Zoran [нерегистровани]

Tačno

Moj pokojni otac i majka su radili nekih 7 godina, majka je dobijala porodičnu penziju od 340 evra. On bio vozač a ona radila na mašini za sivenje, najniže plate.

(четвртак, 14. нов 2019, 12:49) - Ulmer [нерегистровани]

Povecanja penzija

Komentatori iz Nemacke ne spominju da je svake godine povecanje penzija za vise od 3% ove godine je bilo 3,18% iduce 2020 je 3,15%, u bivsoj DDR je nesto vise do 2025 godine da bi se penzije izravnale sa zapanim delom Nemacke.Ne pisite svasta ako vam tema nije u potpunosti poznata.Osnovno je da znate, penzije se razlikuju po bruto zaradi u radnom veku koliko je ko uplatio u penzioni fond, po godinama koliko ko ima radnog staza itd.Ko je radio 40 i vise godina, ima i solidnu penziju.

(четвртак, 14. нов 2019, 12:23) - anonymous [нерегистровани]

Samo napredno

Nemci ne poseduje svoje stanove. Za razliku od Srba i Italijana sve potrose na godisnjim odmorima.

(четвртак, 14. нов 2019, 11:20) - anonymous [нерегистровани]

Tesko do velike penzije

Postovanje!
Tacno je da su penzije jako male, a to moze svako da uvidi, jer na svakih 37.500 evra brutto, ostvari se oko 30 evra penzije. E sada, ako je plata recimo 2.500 evra mesecno, to je godisnje 30.000 evra, sto znaci 30.000/37.500*30=24 evra penzije. za 45 godina to je 1.080 evra. Od toga se skida porez na primanja i bolesnicko osiguranje 7,5%, tako da ostane oko 800-900 evra. Medjutim ima puno onih koji imaju i manju platu od 2500 evra, pa ne dobiju ni toliko!!!!
generalno su penzije u Evropi neuskladjene sa potrebama stanovnistva!!!

Pozdrav iz Nemacke

(четвртак, 14. нов 2019, 11:15) - anonymous [нерегистровани]

Da...

Zivim ovde u Nemackoj sve se ro racuna koliko si godina radio i placivao u penzionerskoj kaci pa onda se racuna ne moze onha koje platio sanmo 15 godina da dobije penziju kao onaj koji je radio 40 godina zavisi se i od plate Brutto znaci sto vec

(четвртак, 14. нов 2019, 11:09) - anonymous [нерегистровани]

odgovor

istina i u samoj nemackoj ima sirotinje koliko zelite. imate nemaca prosjaka, beskucnika, besposlicara. i ovde je kako se snadjete. pozdrav iz nemacke

(четвртак, 14. нов 2019, 05:07) - Zika [нерегистровани]

Ovaj bracni par

Ovaj bracni par nije dobar primer penzionera u nemackoj. Ovo je propaganda ali ne znam sa kojim ciljem. Svako ko je radio u uplacivao u penzioni fond ima mnogo mnogo vise.

(четвртак, 14. нов 2019, 00:41) - Gastarbeiter,penzioner [нерегистровани]

Znam mnoge taksiste...

(i naše!) koji ne uplaćuju penziono osiguranje,pa se posle čude!-Vlasnik taksija traži 1-2 000€ mesečno(po ugovoru),ostalo vozaču za sve troškove održavanja i za život!- Zemljak ima oko 600€ penzije i kuka,jer je nekad zarađivao i do 5000DM,kaže!