Искоренимо сакаћeње девојчица – завет самита у Кенији

Циљ свих нас треба да буде да у будућности искоренимо женску гениталну мутилацију као и удају девојчица пре 18. године, рекао је на отварању самита Уједињених нација у Најробију председник Kеније Ухуру Kенијата, оштро говорећи о овој суровој пракси према женама. Самит попут овог у Најробију одржава се једном у 25 година, а државници се "заветују" да ће радити на остваривању циљева из области популационе политике и репродуктивног здравља. На самиту је говорила и српска министарка Славица Ђукић Дејановић.

Скуп који се одржава једном у четврт века. Тако се описује оно што се ових дана дешава у главном граду Kеније. Око шест хиљада делегата из целог света ових дана у Најробију, на самиту Уједињених нација о популационој политици и репродуктивном здрављу.

Због самита, становници Најробија нервозно реагују док путују и по више сати од посла до кућа. Али ово је један од најважнијих догађаја ове земље на истоку Африке, која је независност од Британаца добила 60-их година прошлог века.

У Најробију, осим стручњака, представника невладиног сектора, професора универзитета, водећи државници света имају своје "завете". Они се "заветују" да ће у будућности радити на испуњавању циљева УН у вези са популационом политиком и репродуктивним здрављем.

"Данас се заједно заветујемо да ћемо искоренити женску гениталну мутилацију, која је један од најозбиљнијих примера кршења људских права жена и девојчица", рекао је домаћин самита, председник Kеније Ухуру Kенијата.

Ово су неки бројеви са самита – свакога дана више од 800 жена умре приликом порођаја.

Свакога дана у просеку 33.000 девојчица је присилно удато. Сваке године четири милиона жена подвргнуто је гениталној мутилацији без медицинског оправдања. Данас више од 232 милиона жена жели да избегне трудноћу, али њихови избори и будућност су угрожени јер не користе модерна средства контрацепције.

Према статистикама Светске здравствене организације, сваке године милиони девојчица, девојака и жена широм света пролазе кроз бруталну праксу гениталне мутилације, односно женског обрезивања. Многи од примера долазе из Африке, а први човек Kеније Ухуру Kенијата веома је отворено говорио о овоме.

Крај дечјим браковима 

"У априлу ове године потписали смо важну декларацију са Угандом, Танзанијом, Сомалијом и Етиопијом како би се прекинула ова прекогранична пракса, а недавно је у Kенији потписан споразум са верским и културним организацијама, да заједно радимо на томе да се генитална мутилација искорени до 2022. године", поручио је председник Kеније.

Kенијата се "заветовао" и да ће радити на томе да се искорене дечји бракови, јер је број девојчица у свету које се удају пре своје 18. године данас 25 одсто, мада је 1994. године био 35 одсто.

Kенијата каже да такви бракови негирају образовни потенцијал девојчица и могућност да дају свој пуни допринос заједници. Тако је изгледао један од "завета" на самиту у Најробију.

А било их је много, јер у главном граду Kеније бораве представници више од 100 земаља света.

Првог дана самита чули су се "завети" да се до 2030. године искорени смртност породиља, да се у целом свету изађе у сусрет женским захтевима кад је реч о планирању породице и да се потпуно заустави насиље над женама и девојчицама.

Српски завети 

Афричке земље имају своје проблеме кад је реч о популацији, репродуктивном и сексуалном здрављу, а Европа има своје. А има их и Србија. Неки од проблема су негативни демографски показатељи, ниска стопа рађања, али и недовољна свест људи о сексуалном и репродуктивном здрављу.

Један од говорника на самиту у Најробију била је и српска министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић. "Сви смо се заветовали да ћемо се у наредном периоду трудити да репродуктивно здравље и одрживост спојимо и да се посветимо породици, равноправности жена и девојчица и циљевима одрживог развоја", каже за РТС Славица Ђукић Дејановић.

"Kад је реч о Србији, ми заправо треба само да испунимо све оне задатке који стоје у самом стратешком документу о овим питањима, а он каже да знања о репродуктивном здрављу морају имати и практичну примену, дакле морамо их примењивати кроз едукацију и кроз комуникацију са младима, кроз образовање и кроз сарадњу са породицама", каже Славица Ђукић Дејановић.

"Ми сматрамо да знања о репродуктивном здрављу кроз систем образовања треба да подигнемо на виши ниво, да породице треба да буду информисане, и да се унутар породица не ставља та тема под тепих, већ да се о њој говори и да вршњачка комуникација о томе треба да буде чешћа."

Неиспуњени завети из Каира 

Велики самит о популационој политици и репродуктивном здрављу одржава се 25 година након самита у Kаиру. Тада је усвојен програм којим се 179 држава света обавезало да ће радити на оставривању циљева, на пример да се драстично смањи смртност новорођене деце и мајки при рођењу, да сви имају једнак приступ репродуктивном и сексуалном здрављу. 

Скуп из Каира принцеза Мери од Данске у Најробију је описала као "прекретницу у нашој историји". Челни људи Популационог фонда Уједињених нација признају да је визија и даље далеко од реалности.

"Пут који је почео пре 25 година у Kаиру је далеко од тога да је завршен", поручује извршна директорка Наталија Kанем.

Многи говорници на самиту у Најробију помињали су ту реченицу у својим "заветима" – "Сада је време да завршимо тај недовршени посао". 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво