Моралес након десетосатне драме стигао у Мексико

Бивши боливијски председник Ево Моралес стигао је у Мексико где је добио азил. На аеродрому га је дочекао шеф мексичке дипломатије. Током пута авион у којем је био Моралес имао је проблема са добијањем дозвола за прелете преко територија јужноамеричких земаља.

Ево Моралес допутовао је авионом мексичког ратног ваздухопловства, а на аеродрому у Мексико ситију Моралесу је добродошлицу пожелео мексички министар спољних послова Марсело Ебрард.

Путовање доскорашњег председника Боливије до Мексика било је кажу драматично. Власти Мексика су преговарале са више јужноамеричких држава, како би му се обезбедио сигуран прелет до главног града Мексика.

"Пре полетања авиона из Боливије, влада Перуа обавестила нас је да, из политичких разлога, суспендује дозволу за допуну горива у Лими. Ситуација је већ била веома напета, јер је на боливијском аеродрому било много Моралесових присталица и оружаних снага", објаснио је Ебрард.

Додао је да се уместо у Перуу авион зауставио у Парагвају, пре него што је стигао у Мексико сити.

Након што је дошао у Мексико, Моралес се захвалио тој земљи јер му је, како каже, "спасла живот".

Моралес је прихватио понуду за политички азил у Мексику, дан након подношења оставке због оптужби за изборну крађу.

Бивши боливијски председник је на Твитеру објавио да га повређује што напушта Боливију, али да ће се вратити са више снаге и енергије.

Поднео је оставку након што је врховни заповедник оружаних снага Боливије од њега затражио да "одступи" како би се осигурала стабилност у земљи, будући да су широм Боливије након избора избили протести.

После одласка Моралеса, оставке су поднели многи његови савезници у влади и парламенту, па је потпредседница Сената, из редова опозиције, спремна да преузме дужност привременог председника Боливије. Позива на мир и сигурност у земљи.

"Желим да обезбедим извесност у земљи, да се оконча вандализам и да нема више убијања. Позваћу на ванредне изборе који морају бити транспарентни", поручује Жанине Ањез, потпредседница Сената Боливије.

Упркос апелима политичара, на улицама су настављени протести. Војска се придружила полицији у патролирању пошто је у нередима уништено више полицијских станица.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво