Макрон: Унилатерализам рађа национализам који води у ратове

Свет се данас суочава са кризом политичких и економских система, а унилатерализам рађа национализам који води у ратове, поручио је француски председник Емануел Макрон, отварајући Париски форум о миру, на којем учествује велики број светских званичника, међу којима и председник Србије Александар Вучић.

Форум се другу годину заредом одржава у Паризу поводом обележавања примирја у Првом светском рату. 

Отварајући скуп, француски председник Емануел Макрон рекао је да се свет суочава са кризом политичких и економских система, пре свега са кризом демократије, али и са демографским проблемима.  

"Систем глобалне отворене економије био је 70 година успешан и омогућио је успостављање мира у многим регионима света, а криза је поделила друштва, стварајући кризу деморкатије, и поново оживела унилатерализам", рекао је Макрон.

Указао је да истовремено настају нови проблеми, наводећи пре свега демографски проблем, додајући да се државе баве само последицама велике миграције а не и њеним узроцима.

Рекао је да не верује у унилатерализам, указујући да национализам, који из тога проистиче и проузрокује ратове.

"Европа је континент који треба сам да решава своје проблеме", нагласио је, додајући да мора бити одговора на кризу.

"Зашто се осећај сумње вратио у наше земље? Зато што нас грађани криве за неефикасност, за окретање главе од проблема и споро деловање. Зато је важно да креирамо практична решења, стварамо нове савезе и радимо на иновацијама као колективном одговору на изазове", истакао је Макрон.

"Што је проблем тежи, треба више одлучности" 

Макроново залагање за мултилатерализам подржава и Кина, као један од предводника и највећих добитника глобализације.

"Данас се суочавамо са растом унилатерализма, протекционизма и популизма, али нам емотивни приступ не дозвољава да решавамо проблеме. Сматрамо да што је проблем тежи, треба више одлучности, сарадње и заједничке акције", рекао је потпредседник Кине Кишан Ванг.

Трећина европског буџета за спољнополитичке циљеве

Новоизабрана председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен намерава да потроши скоро трећину европског буџета за спољнополитичке циљеве, како би Унија постала снажнији геополитички актер.

Истиче да ће јој у средишту пажње бити суочавање са глобалним изазовима, од климатских промена и дигитализације до миграција и сиромаштва.

"Никада не смемо заборавити колико смо далеко одмакли и зашто. Европа, какву данас познајемо, напредовала је не само зато што смо помагали једни друге, већ и зато што смо од сваке државе чланице очекивали напоран рад и испуњавање заједничких стандарда и циљева", истакла је Фор ден Лајен.

Вучић разговарао са Макроном на свечаној вечери 

Председник Србије Александар Вучић је синоћ, првог дана у Паризу, присуствовао свечаној вечери коју је Макрон приредио за учеснике конференције.

Искористио је прилику за разговор са многим званичницима из различтих делова света, као и с генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутерешом, с којим је разговарао, пре свега, о Косову.

После вечере, Вучић је више од сат времена разговарао са француским председником у четири ока.

Након сусрета, председник Србије је истакао да је то био веома срдачан, добар, отворен и пријатељски разговор са Марконом.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара