Шта крију писма романтичног француског каплара

Власник куће у северозападној Француској пронашао је писма француског каплара која је за време Првог светског послао својој жени и ћерки. Шта крију писма написана пре 101 годину?

Максим ле Рук купио је кућу у Бретањи у граду Вилен и одлучио да је реновира. Док је мењао кров куће, у зиду изнад кухиње пронашао је шездесет писама. Та романтична писма у време Великог рата француски каплар послао је својој жени.

"У неким писмима можемо да пратимо целу историју. Нека су оштећена, али ипак можемо да наслутимо шта је Жан Шапрон писао супрузи и ћерки Ивет", каже Максим ле Рук.

"Мила моја драга, већ три дана немам вести о вама. И коначно сам данас добио твоје писмо. Радујем се. Грлим те и љубим моју малу Ивет", пише у једном писму.

Када је власник куће прочитао писма потражио је унука француског каплара. И нашао је Ива Гаушона.

"Он је писао, цртао, сликао. Препознајем дедин рукопис. Ово је јако лепо од Вас, што сте ме пронашли. Хвала вам на томе и на великодушности", каже Ив Гаушон.

Пронађена писма откривају интимне приче о војницима и свакодневном животу на првој линији фронта. Писма су писана до 19. јула 1918. године, када је Жан Шапорон погинуо.

Његовог потомка пронашао је нови власник куће. Унук војника писма је видео први пут и није могао да сакрије сузе.

Преузео је сва писма, чак и оштећене делове, која ће с посебном пажњом склопити и чувати успомену на храброг и романтичног деду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво