Нова ескалација насиља у Хонгконгу, пуцано на демонстранте

Насиље на протестима у Хонгконгу поново је ексалирало, када је полиција пуцала и ранила једног демонстранта. Ројтерс наводи да се налази у критичном стању.

Полиција у Хонгконгу испалила је сузавац на демонстранте у централној пословној четврти који су се крили иза кишобрана, блокирајући улице док су запослени у оближњим зградама излазили на паузу за ручак, преноси Ројтерс.

Пошто су засути кишом сузавца, демонстранти су покушали да се склоне у најстарији шопинг центар "Ландмарк".

У међувремену, у сукобу са демонстрантима на источној страни Хонгконга испалили су хице из ватреног оружија притом ранивши једну особу. Из болничких извора Ројтерсу је речено да је његово стање критично.

У снимку који се појавио на интернету види се један мушкарац који полива другог бензином, а потом га пали. Иако је мушкарац у тренутку плануо као буктиња, успео је са себе да збаци кошуљу и угаси ватру.

Из полиције нису се оглашавали о коришћењу ватреног оружја, који је први пут коришћено на протестима у августу када су рањени четранестогодишњак и осамнаестогодишњак.

Демонстанти су бесни због онога што тумаче као полицијску бруталност и мешања Пекинга у слободе које бивша британска колонија има по формули "једна држава, два система", по којој је те полуаутономна територија функционише од повратка под кинеску конторолу 1997. године.

Разлог за избијање протеста био је Предлог закона о екстрадицији који су прерасли у ширу кампању за демократске промене у Хонгконгу.

Иако је закон повучен из процедуре крајем октобра, листа захтева је обухвата и оставку лидерке Хонгконга Кери Лам и отварање независне истраге о полицијској бруталности током протеста.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво