Шест ствари које треба да знате о секти "Храм народа"

Секта "Храм народа" постојала је нешто више од 20 година током којих је остварила значајан политички утицај у Сан Франциску, али због своје комунистичке идеологије изазвала је пажњу јавности. Због тога је највећи број верника са лидером Џимом Џонсом отишао у Гвајану, где су на наговор Џонса починили масовно самоубиство. Ово је шест најважнијих ствари које треба да знате о "Храму народа".

Храм народа

"Храм народа" је секта коју је 1955. године у Индијанаполису основао Џим Џонс. Идеја секте је била да шаље хришћанске поруке уз елементе комунистичке и социјалистичке идеологије са нагласком на расну једнакост.

Прва црквена зграда се налазила у делу Индијанаполиса у којем су осим белаца живели и Афроамериканци.

Број чланова секте никад није утврђен, али се сматра да је између три и пет хиљада људи било део "Храма народа". Према неким подацима, за које се сматра да су преувеличани, "Храм народа" је бројао око 20.000 чланова.

Џим Џонс

Рођен је 13. маја 1931. године у једном селу у Индијани. Отац му је био ветеран Првог светског рата, а због финансијске кризе, породица је живела у бараци без канализације.

Оженио се са 18 година и преселио у Индијанаполису, где је две године касније почео да одлази на састанке Комунистичке партије САД.

Џим Џонс је сматрао да је идеје марксизма, у које је веровао, на најбољи начин могао да проповеда и преноси тако што ће бити у некој цркви. Због тога је почетком педесетих година постао део једне протестантске методистичке цркве у Индијанаполису. Цркву напушта након што му је било забрањено да у њено чланство прими Афроамериканце.

Убрзо оснива "Храм народа" у Индијанаполису. Иако је био белац, највише је привлачио Афроамериканце у своју цркву због тога што је имао визију интегрисане верске заједнице, што није био случај са осталим сличним заједницама у том периоду.

Прелазак у Калифорнију

Због страха од нуклеарних напада, Џонс је почетком шездесетих година 20. века почео да проповеда да би заједница требало да се премести на неко безбедније место. Тада је отишао у Бразил са планом да тамо пресели Храм народа, али је схватио да постоји језичка баријера. Због тога је одлучио да секту пресели у Калифорнију.

Џим Џонс и око 150 чланова "Храма народа" су се у јулу 1965. преселили у Редвуд Вали у Калифорнији, где је основана прва црква у овој америчкој савезној држави.

Неколико година касније, "Храм народа" је започео са службама у Сан Франциску и Лос Анђелесу, а убрзо су основане и цркве у овим градовима. Службама у Сан Франциску је према неким проценама стално присуствовало око 3.000 људи.

Политички утицај Храма народа

Неколико година након преласка секте у Калифорнију, Џонс је одлучио да седиште "Храма народа" буде у Сан Франциску што је и њега и Храм народа учинило утицајним у политичком животу Сан Франциска.

Захваљујући утицају Џима Џонса и "Храма народа", Џорџ Москон је победио на изборима за градоначелника Сан Франциска, због чега је лидера секте поставио за председника градске комисије за стамбена питања 1976. године.

Џонс је често спречавао новинаре који су желели да напишу текст о секти тако што је правио притисак на њихове уреднике. Ипак, у ретким текстовима који су објављивани појављивале су се оптужбе о преварама, нападима и потенцијалним киднаповањима. Уживао је заштиту својих политичких савезника, па је градоначелник Москон наводио да неће покретати истрагу против Џонса.

Џонс је, због притисака медија и јавности, одлучио да се пресели у Гвајану и да са собом поведе око 500 чланова своје секте.

Џонстаун

Због критика медија у Сан Франциску 1973. године, Џонс је почео да размишља о месту где би нашао уточиште од новинара и јавности. Храм је одабрао Гвајану због њене социјалистичке политике. Три године касније, 500 радника почиње да ради на изградњи Џонстауна на 1.200 хектара земљишта узетог у закуп од државе.

Џонстаун је званично био пољопривредни пројекат "Храма народа", а током преговора са владом Гвајане је обезбедио да држава допусти масовно усељавање у земљу, уколико до тога дође.

Највећи број чланова секте се преселио у Гвајану у лето 1977. Са њима је пошао и Џим Џонс који је осећао све већи притисак јавности.

Масовно убиство

Током 1978. године још људи се доселило у Џонстаун, па је број становника био већи од 900 људи. Онима који су се преселили у Гвајану обећан је тропски рај у којем нема изопачености спољног света.

Конгресмен из Сан Франциска Лео Рајан је 17. новембра 1978. године посетио Џонстаун. Током његове посете, одређен број чланова "Храма народа" је изразио жељу да се врати са њим у САД. У томе су их спречили припадници обезбеђења секте који су пуцали на њих, убивши конгресмена, троје новинара и једног члана секте.

Касније током дана, Џонс се обратио члановима Храма и рекао им да почине "револуционарно самоубиство" тако што ће попити сок који је садржао цијанид.

У Џонстауну је тада пронађено 918 тела, од тога 276 деце. Џонс је пронађен са раном од метка на глави. Гвајанске власти су на званичној аутопсији утврдиле да је реч о самоубиству.

Крајем 1978. године "Храм народа" је прогласио банкрот, а секта је званично угашена у јануару 1979. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара