Фајон: Француска је узела ЕУ као свог таоца

Председница Одбора Европског парламента за стабилизацију и придруживање Србије ЕУ и дугогодишња посланица Европског парламента из Словеније Тања Фајон каже да је Француска узела целу Европску унију за свог таоца.

Тања Фајон је за Радио Сарајево говорила о европској будућности Балкана, застојима на том путу, изазовима јачања утицаја Русије, Кине, Турске, хрватском председавању ЕУ...

Поводом недавне одлуке о Албанији и Северној Македонији, Фајонова је рекла да то није славан тренутак за ЕУ и да се она већ неколико пута жалила због тога што се не отварају преговори са тим земљама. 

"Француска је узела цијелу ЕУ као својег таоца. Морам још једном да нагласим да европске интеграције Западног Балкана јесу, и остају, важна стратешка политика у нашем заједничком интересу. Наравно, ја сам изразила изразито разочарење што вође Уније нису испуниле своје обећање да отворе преговоре о придруживању са Сјеверном Македонијом и Албанијом, рекла је Фајонова. 

Додала је да сада на тесту посвећеност европској интеграцији Западног Балкана.

"Ту у мислима особито имам Француску. Поред Француске, када су у питању неке друге земље Балкана, ту имамо и Холандију, Данску, Њемачку... Та атмосфера се некако мијења, па поред Француске, када су у питању неке друге земље Балкана, имамо и Холандију, Данску, Немачку", рекла је Тања Фајон. 

Одговарајући на питање новинара да ли се овим отвара простор за земље попут Русије, Турске, Кине, да попуне вакуум и у геополитичком смислу, и да ли ЕУ види интересе таквих фактора, Фајонова је рекла да их сигурно види:

"Сад смо у ситуацији када још чекамо нову Еуропску комисију. Ми смо, наравно, били веома јасни да одговорност за недоношење позитивне одлуке није у земљама које су се с правом надале у позитиван исход. Оне су испуниле оно што су обећале. Унија је та која није остварила обећање дато због унутрашњих питања. То шкоди кредибилитету Уније не само на Западном Балкану, него и шире."

Тања Фајон је подсетила да је недавно у Европском парламенту усвојена Резолуција у којој се наводи да је, наравно, цео Западни Балкан део Европе, да је увек био, и увек ће бити.

Упитана шта очекује од хрватског председавања ЕУ, рекла је да ће Хрватска преузети велику одговорност, будући да ће први пут бити на челу ЕУ. 

"Ја очекујем да ће преузети ту одговорност одговорно и бити велики пријатељ свих земаља региона, особито БиХ. Јер имају велико искуство и могу помоћи тој земљи (БиХ) на том путу. То је све што очекујем. Надам се да ће испунити та очекивања. Она нису само моја, већ и очекивања многих у Бриселу", рекла је Тања Фајон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво